Lázár, Olimpia

Pályázatok nyara: megvan a Honvéd Együttes és a Műcsarnok új vezetője

2005.07.07. 00:00

Programkereső

A kulturális miniszter a korábbi vezetőt, Aranyos Károlyt nevezte ki újabb öt évre a Honvéd Együttes élére.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatón Aranyos Károly elmondta, hogy a hagyomány és a korszerűség jegyében szeretné tovább vezetni a hat tagozatot, és megújult, piacorientált szemléletet tart szükségesnek a finanszírozásban. A posztra amúgy ketten pályáztak.

Bozóki András bejelentette azt is, hogy szeptembertől Petrányi Zsolt lesz a Műcsarnok főigazgatója, a kinevezés öt évre szól. A kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet jelenlegi vezetőjének pályázatát tartotta a legjobbnak, Petrányi Zsolt személye garancia arra, hogy színvonalas, botrányoktól mentes munka folyjék a Műcsarnokban.

„Nagyon nehéz döntés volt" - mondta a szaktárca vezetője, hozzátéve: a pályázatokról nem csak a javaslattevő testülettel, hanem a szakma szélesebb körével is konzultált. A miniszter megerősítette, hogy a tanácsadó testületben a többség az eddigi direktort, Fabényi Júliát támogatta, hangsúlyozta azonban: formális szavazásra nem került sor.

A kulturális miniszter bemutatta az Uránia Nemzeti Filmszínház élére július elsejével kinevezett Bakos Editet is, aki tizenhárom pályázó közül nyerte el a tisztséget. Feladata,
hogy élő, pezsgő, mindenki számára nyitott, politikamentes, a hagyományokhoz hű, de megújulni képes intézménnyé varázsolja a mozit.

Bozóki András szólt arról is: szeretné, ha a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye július 15-ig megszületne. A miniszter közölte: a Pesti Magyar Színház esetében egy hetet még vár a döntéssel, további konzultációt tart szükségesnek, miután Iglódi István, a teátrum eddigi vezetője személyében csak egyetlen pályázó jelentkezett.