Valér

Eldőlt és függő pályázatok

2005.07.08. 00:00

Programkereső

Az Operaház új főigazgatójáról szóló bejelentést július 15-re ígérő kulturális miniszter tegnap nyilvánosságra hozta a bírálóbizottság névsorát. Bozóki András bemutatta a sajtónak a Honvéd Együttes, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Műcsarnok új vezetőjét is.

Talán az izgatott várakozásnak akart elébe menni a kulturális tárca gazdája, amikor tegnap bejelentette: akár egy hetet csúszhat a döntés az Operaház új főigazgatójának személyéről. A javaslattevő bizottság fokozatosan szűkíti a kört, és egy kisebb listát terjeszt elő, amely alapján ő választ. Megjegyezte, számoltak azzal, ha nyilvánosságra hozzák a bizottság névsorát, telefonhívásokat kapnak az érintettek. De fölkészültek a befolyásolás elutasítására.

A Műcsarnok új vezetőjének kinevezését viszont több mint feszült várakozás előzte meg, hiszen az interneten valaki bennfentes információkkal próbált nyomást gyakorolni. A miniszter ezek után, némi meglepetésre, Petrányi Zsoltot, a Dunaújvárosi Galéria eddigi igazgatóját mutatta be választottjaként. Elmondta, éles küzdelem volt három jó pályázat (Petrányié mellett a leköszönő igazgatóé, Fabényi Júliáé és Bencsik Barnabás művészettörténészé) között, amelynek eldöntéséhez a tárca vezetője széles szakmai körrel is konzultált. Hozzátette: a bírálóbizottság formális szavazást nem tartott ugyan, de a tagok többsége Fabényit részesítette előnyben, akinek eddigi érdemeit ő is elismeri. Végül, mindent figyelembe véve, mégis Petrányi mellett döntött. Lapunk kérdésére a távozó Fabényi csupán anynyit mondott: köszöni, hogy kiállt mellette a szakma, egyelőre kiállítási kurátorként az intézményben marad. Az utóbbi évek sikeres műcsarnoki tárlatait jellemezte a Picasso és a spanyol ötvenes évek, a Négyszáz év francia festészete vagy a Dalí és Weibel-kiállítások.

A miniszter újabb ciklusra kinevezte a Honvéd Együttes élére Aranyos Károlyt. Az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatói posztjára beérkezett pályázatok közül pedig Bakos Editét találta legjobbnak. Tőle azt várja, hogy pezsgő, nyitott, politikamentes filmszínházat varázsoljon az Urániából. Lapunk kérdésére megjegyezte, megnyitása után az Uránia az egyik politikai oldal szimbólumaként tűnt fel, és azt szeretné, ha ilyen nem lenne a jövőben. Az új igazgatótól megtudtuk, a kormányzati takarékosság miatt a tavalyi 139 millió helyett idén csak 102 milliós támogatásban részesül az Uránia, amely forgalmazói háttér nélkül próbál 65 százalékban a piacról élni.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a Pesti Magyar Színház lezárult pályázatára egyetlen jelentkező volt, Iglódi István. Őt azonban csak akkor nevezi ki, ha a művész széles szakmai támogatást kap, máskülönben új pályázatot írnak ki.

Az Operaház főigazgatói pályázata javaslattevő bizottságának tagjai:

Dávid Tamás közgazdász (Budapest Economics), Fáy Miklós zenekritikus, Gregor József magánénekes, Hamar Zsolt karmester (Pannon Filharmonikusdok), Horváth Ádám rendező, Kovács Géza (Nemzeti Filharmonikusok), László Géza vezérigazgató (Antenna Hungária). A bizottság munkájában konzultatív jelleggel vesz részt Peskó Zoltán főzeneigazgató (Lisszaboni Operaház). A bizottságban az Operaház szakszervezeti bizottságát Rotter Oszkár, közalkalmazotti tanácsát Rácz István, a minisztériumot Schneider Márta helyettes államtitkár és Sebők Marcell főtanácsadó képviseli.