Antal, Antónia

Carmen a traktorházban

2005.07.12. 00:00

Programkereső

"Nagyon aggódom Zemplén jövőjéért" - kezdte, a már hagyományosnak mondható "kincstári pesszimizmussal" a Zempléni Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját Dr. László Géza a főtámogató Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója. Évről évre nehezebb megrendezni hazánk egyik legrangosabb fesztiválját, ha a helyi települések nem járulnak jobban hozzá jobban a rendezvénysorozathoz az intézmény nem tudja válallni tovább a megnövekedett anyagi terheket. A megrendezés nehézségei miatt állt fel tavalyelőtt Merényi Judit és Rolla János is a fesztivál irányítói székéből, és adta át helyét Hollerung Gábornak, a szervezők részéről elhangzó, évről évre ismétlődő panaszok korántsem az életben maradáshoz szükséges hivatalhoz intézett sirámok, mint más rendezvénysorozatok esetében.

Régóta nem beszélhetünk már a korábbi évek gyakorlatától, amikor az intézmény és az állami szervek fele-fele részben támogatták a fesztivált - mesélte a vezérigazgató, amikor a kötlségvetés kényes témájára terelődött a szó. Idén a megrendezés hetvenmilliósra becsült összegét a kulturális minisztérium mindössze nyolcmillió forinttal támogatja, kulturális alap (NKA) pedig hét és fél millióval járul hozzá a kiadásokhoz. Kétésgtelen előrelépés ez, hiszen tavaly a táca nem járult hozzá a rendezvényhez.

Hollerung Gábor fesztiváligazgató némiképp derűsebben ítélte meg a helyzetet, és nem kis büszkeséggel számolt be a programok széles választékáról, melyek a Zemplénbe látogatókat és legfőképpen a helybelieket várják. Az augusztus 12-19-étől Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Füzérradványon, és számos zempléni településen (nem beszélve az orzsághatáron túli Kassáról) tartandó rendezvény tematakus napokra oszlik, és a tavalyi gyakorlattól eltérően egy-egy kultúrkör világába kalauzolja el az érdeklődöt. A teljesség igénye nélkül lesz afrikai, mediterrán, svéd és magyar nap is, melyen a helybeliek kívánságának megfelelően fellép az Experidance az Ezeregyév című produkciójával. Igazi fegyvertényként jelentették be a szervezők az operaelődásokat, csemegének ígérkezik Bizet Carmenjének szcenikus előadása a Disznókői Szőlőbirtok traktorházában. Bizonyára sok érdekelődőt vonz majd a világhírű kontratenor Derek Lee Ragin vagy az Israel Philharmonia Singers koncertje, és az elmaradhatatlan Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye a zárónapon, nem beszélve a barokk lakomáról és a zempléni vidék varázslatos nevezetességeiről.