Fábián, Sebestyén

Pege Aladár koncertje a Bécsi Kávéház teraszán

2005.07.12. 00:00

Programkereső

Tavaly nyáron első alkalommal szórakoztatták kiváló dzsessz zenészek a közönséget a Bécsi Kávéház teraszán, s a sorozat rendkívül hamar népszerű lett. Így idén ismét hallgatható dzsessz a hangulatos környezetben: június 30-a óta minden második csütörtökön, 18 és 20 óra között sokféle zenei világ elevenedik itt meg, hallhatók kiemelkedő fiatal tehetségek és már nevet szerzett, befutott zenészek egyaránt.
4837c83c-cd9d-455b-8d30-3025ff280177

Az idei első koncerten Pecek Lakatos László és zenekara idézte fel a dzsessztörténet legszebb dallamait, legközelebb pedig, július 14-én Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész játszik zenész társaival.

Pege Aladár gordonkaművész, zeneszerző és tanár 1969-ben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, később, 1975-től ’78-ig tanult Nyugat-Berlinben Rainer Zepperitz professzornál, aki Herbert von Karajan szólóbőgőseként játszott a Berlini Filharmonikusoknál. 1963 óta koncertezik. Igaz, akkor még a Zeneakadémián tanult, de rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, valamint vidéken. Már akkoriban párhuzamosan játszott klasszikus zenét és dzsesszt. 1978 óta a Zeneművészeti Főiskola docense, ma már nyugdíjas docense. 1982-ben a New York-i Carnegie Hallban vendégszólista volt Herbie Hancock együttesében. 1964-ben a Prágai Jazz Fesztivál virtuóza, 1970-ben a Montreux Jazz Fesztiválon a Legjobb európai szólista címmel ismerték el. Főbb hazai elismerései: Liszt Ferenc-díj, érdemes művész, Budapestért Díj és Kossuth-díj. 1964 óta rendszeresen ad klasszikus zenei koncerteket is.

A ’90-es évek eleje óta folyamatosan készít klasszikus és dzsessz CD-ket, a klasszikus album élő felvételek eredményeképpen születik, a dzsessz CD hol koncerten, hol stúdióban. Mindenesetre Pege Aladár 20-25 éve kizárólag a saját szerzeményeit játssza. A kompozíciók a mainstream dzsesszhez sorolhatók, az egyedi és egységes hangzású zene – úgy tetszik – bevált, hiszen a Pege Quartet már a harmadik CD-t jelentette meg ebben a felállásban.

A Pege Quartet tagjai: Pege Aladár (nagybőgőművész, a zenekar vezetője), Koloncsák Zsolt (zongora), Kothencz Tamás (dob), Nagy Balázs (szaxofon).
Helyszín: Rózsakert Bevásárlóközpont Bécsi Kávéház ((1026 Budapest, Gábor Áron u. 74.)

A további két koncert időpontja és fellépői:

2005. július 28.
Szakcsi Jr. Bop -bee Trió
Tagjai: Ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Peczek András (dob); vendég: Lakatos Erika (ének)

2005. augusztus 11.
Vukán György és a Creative Art Trio
Km.: Vukán György (zongora), Balázs Elemér (dob), Egri János (nagybőgő)