Szilárda

Varnus Xavér a Nemzeti Sírkertben orgonál

2005.07.12. 00:00

Programkereső

Az orgonaművész Bach halálának 255. évfordulója alkalmából ad koncertet július 28-án a Fiumei úti temetőben.

Budapesti Temetkezési Intézet Rt. támogatásával és szervezésében megrendezendő orgonakoncert este kilenckor kezdődik a Fiumei úti Sírkert árkádsorai között, ahol Varnus Xavér és az ország különböző pontjairól érkező 300 tagú fesztiválkórus Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő.

A kegyeletadó koncert ötlete az est házigazdájától származik, aki gyermekkorában sokat játszott nagyapjával a sírkert árnyas fái alatt.

A július 28-i koncert lesz az orgonaművész második megemlékezése a nagy zeneszerzőről a nemzeti sírkertben. Az első orgonakoncertre 2000-ben került sor, ami több ezer hallgatót vonzott, bár sokan felháborodtak rajta.

Varnus Xavér a koncert helyszínén elmondta, hogy ebben az évben hatalmas kivetítőn is látható lesz a színpad, illetve ebből az alkalomból a Fiumei úti sírkertben felvett képeket vetítenek aláfestésként.

Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kulturális esemény tükrözi azt a törekvést is, hogy szeretnék elérni: ne csak a temetések alkalmával látogassák az emberek a történelmi emlékekben, művészeti, építészeti értékekben gazdag sírkerteket. Ehhez kívánnak hátteret nyújtani a temetőben rendezett kulturális események.