Auguszta

Tosca a Bakáts téren

2005.07.13. 00:00

Programkereső

A Bakáts téri ünnepi játékokon mutatják be a Tosca című operát - számomra meglepő módon Koltay Gábor rendezésében.

- Miért választotta a művet, amely ugye a legkevésbé sem simul a Honfoglalás-Sacra korona vonalba, ha nem sérti az irónia.

- A meglepetést nem teljesen értem, mert azért én nagyon sok klasszikus operát rendeztem már, a Margitszigeti Nagyszínpadon is, másutt is – mondta el Koltay Gábor. A Toscára egyébként azért esett a választásom, mert itt van ez a gyönyörű Assisi Szent Ferenc templom a Bakáts tér közepén és előtte van a szabadtéri színpad, és a Tosca első felvonása a közismert római templomban játszódik. Ez esetben díszlettel nem eltakarni kell ezt a csodálatos épületet, hanem kinyitjuk a kapuit és szervesen be lehet építeni a meglehetősen nagy szabású díszletbe. Egy nagyon elegáns és szép, látványos előadás részesei lehetnek majd az oda látogató nézők. Azt kell mondanom, hogy én nagy tiszteletben tartom a zenét, Puccininak ez egy gyönyörű alkotása, amelyet mindenek előtt magas színvonalon el kell énekelni, és elő kell adni. Azt gondolom, hogy a rendező személye egy operaelőadásnál a körülmények, a feltételek megteremtése és a minél látványosabb, szép előadás biztosítása. Itt a magas színvonal garantált, mert azt gondolom, hogy Magyarországon talán jobban ki sem lehet osztani, Sümegi Eszter a Tosca szerepét énekli, Kiss Attila Mario Cavaradossi szerepében lesz hallható és Anatolij Fokanov Scarpiát énekli és még Angelotti szerepében is olyan jelentős művész jelenik meg a színpadon, mint Gurbán János.

- Tehát akkor ez esetben a rendező szolgál. Készen vannak? Ha jól tudom, akkor pénteken lesz a bemutató.

- Pénteken és vasárnap este 9-kor lesz két előadásunk. Érdemes a Bakáts tér környékén, szerdán, csütürtökön különösképpen, mert az eső miatt a próbának csak egy részét tudtuk elvégezni, úgyhogy ma egésznap dolgozunk, ezek a gyönyörű dallamok felcsendülnek, a környező utcákban is hallhatóak és nagyon bízom abban, hogy a meteorológiának ezúttal igaza lesz és a hét végére nagyon szép, nyárias idő fogja a közönséget várni.