Zelma, Rajmund

A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven-estjei Martonvásáron

2005.07.14. 00:00

Programkereső

A martonvásári Brunszvik-kastély festői szépségű parkjában immár negyvenhét éve minden nyáron Beethoven-esteket rendeznek a Nemzeti Filharmonikusok. Idén sem lesz ez másképp: július második felében három egymást követő szombat este csendülnek fel a komponista művei.

A kilenc szimfóniájából négy hangzik el – s mellettük Beethoven egyéb darabjai is elhangzanak majd. A július 16-i első estet Ondrej Lenard vezényli. A szlovák karmestert 1974-ben ismerte és szerette meg a magyar közönség, amikor harmadik helyezést ért el a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyén. Vezetésével a harmadik Leonóra-nyitányt, valamint az I. és az V. (az ún. „Sors”) szimfóniát szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Július 23-án Kesselyák Gergely dirigál, ekkor a III. („Eroica”) szimfónia és a C-dúr mise hangzik el. Utóbbi bemutatója egykor Kismartonban, az Esterházyak vártemplomában volt. Előadásában a Nemzeti Énekkar mellett kitűnő énekes szólisták is közreműködnek: Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Mukk József és Szvétek László.

2ab944cd-1181-4829-a56b-b2fb517ab148

A július 30-i, harmadik estet „születésnapi ajándékként” az Énekkar igazgatója, Antal Mátyás vezényli, aki a hangverseny másnapján lesz hatvan éves. A c-moll hangnemű Karfantázia és a megunhatatlan IX. szimfónia szerepel a koncert műsorán. A Karfantázia zongoraszólójának megszólaltatására Szokolay Balázst kérte fel a karmester. A IX. szimfóniában is nagyszerű énekeseket hallhat a közönség: Kolonits Klárát, Megyesi Schwartz Lúciát, Molnár Andrást és Massányi Viktort. A hangversenyek este hét órakor kezdődnek.