Lázár, Olimpia

Elhunyt a Romano Drom alapítója

2005.07.14. 00:00

Programkereső

A Romano Drom alapítója, id. Kovács Antal, „Gojma” július 2-án távozott az élők sorából. Tiszteletére július 21-én, a zenekar tervezett koncertje helyett a tagok és néhány vendégénekes Gojma emlékkoncertet tart a Szekérnyom Fesztivál keretében.
bd7af288-cffb-4822-ba9b-abde5e96c2ee

A Romano Drom együttes apa és fia köré formálódott. A két Kovács Antal, kiválva az Andro Drom együttesből, ahol mintegy tizenöt évig játszottak, új zenekarukkal immár 4 éve járták saját útjukat – népszerűsítve a magyarországi oláh-cigány zenét.
Csakúgy, mint őseik, ők is felkeltették az emberek kíváncsiságát, bármerre is jártak, azzal a különbséggel, hogy ez a kíváncsiság immár a koncerttermekbe és fesztiválokra vonzza az érdeklődőket. A Romano Drom romani nyelven „cigányok útja” egy sajátos kultúra közvetítését is jelenti generációról generációra. A szájhagyományokra épülő, anyanyelven énekelt dalok újszerű zenei hangzással egészülnek ki, ahol a kanna ás a kanál hagyományos játékát kiegészíti a gitár egyre erősödő jelenléte, a nagybőgő és a tangóharmonika. Érzelmek, őszinteség és energia – ezzel jellemezhetjük igazán a Romano Drom játékát, amely büszkén viszi tovább ősei hagyományait, de ugyanilyen nyitott a különböző más kultúrákra is.