Auguszta

VII. Nagycenki Művészeti Napok

2005.07.18. 00:00

Programkereső

A „Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen” alcímet viselő programsorozat idén augusztus 5-14. között számos hangversenyt kínál fiatal muzsikusok és neves művészek közreműködésével a festői szépségű nagycenki kastély területén.
2cbcdcf0-9a6f-4215-86b8-5ff9206c2bee

Az ifjú zenei tehetségeket is felkaroló művészeti rendezvénysorozat 2005-től nemzetközi szereplőkkel és ifjúsági alkotótáborral bővül. A kamarazenei programokra Csehországból és Szlovéniából, a népzenei-, néptánc programra Szlovákiából, az ifjúsági alkotótáborba Ausztriából érkeznek vendégművészek. Mind a zenei, mind a képzőművészeti programok előadásokkal egészülnek ki, melyeknek céljai az európai kulturális együttműködések lehetőségeinek áttekintése, a zene és a képzőművészet örök érvényű kapcsolatának elemzése, valamint a művészetek hatásainak elemzése a személyiségfejlődésre.

A VII. Nagycenki Művészeti Napok rendezvénysorozata az idei évtől ifjúsági képzőművészeti tagozattal bővül. Alapfeladatának tekinti a zene és képzőművészet örök érvényű kapcsolatának elemzését, megnyilvánulási lehetőségeinek feltérképezését és az alkotók egymáshoz való viszonyát. A tábor vezetője Horváthné Török Bernadett lesz. A kurzus programjai és vezetői: rajzolás, festés – akvarell, batikolás, stilizációk, tanulmányrajzok, formaátírások készítése; érzelmek a zenében, ezek megfogalmazási lehetőségei, kifejeződésük és megjelenítésük vizuális nyelven; különböző hangszerek tanulmányozása (vezeti: Eva Triller, Gráz); kézműves foglalkozások, egyszerű hangszerek elkészítése (vezeti: Kovács Alajos); a tehetség kibontakoztatását és az önismeretet elősegítő foglalkozások (vezeti: Kenessei Károly).

Augusztus 10-én, délután 15 órától „Az integrációs célú, határokon átívelő civil szerveződésektől a közös európai kulturális fejlődésig” címmel a Művészeti Napokon résztvevő külföldi és hazai közreműködők előadásokat hallgatnak meg a kulturális csereprogramok, a közös rendezvények és a továbbképzések lehetőségeiről, a transznacionális, határokon átnyúló és interregionális együttműködés tervezhetőségéről, valamint Európa kiegyensúlyozott kulturális fejlődésének jelentőségéről.