Vince, Artúr

A polgármester és a művészetek

2005.07.20. 00:00

Programkereső

Néhány nappal ezelőtt derült fény arra, hogy New Yorkban a művészetek legbőkezűbb támogatója nem más, mint a város polgármestere, Michael R. Bloomberg. A New York Times nyilvánosságra hozta, hogy a megválasztása óta eltelt négy évben, Bloomberg összesen 55 millió dollárt áldozott a magánvagyonából a művészetekre.
80d06f44-854d-4cbc-a1f7-4194b58ef5a0

A New York Times július 6-i száma arról számol be, hogy Michael R. Bloomberg, New York polgármestere a magánvagyonából húsz millió dollárral támogatta az idén a híres Carnegie Egyesületet, amely művészi és oktatási célokra használja fel a számára felajánlott adományokat. Polgármesterségének első két évében tíz-tíz, tavaly tizenöt millió dollárt juttatott a közhasznú társaságnak. Összehasonlításképpen: Bloomberg saját kampányára négy évvel ezelőtt összesen hetven millió dollárt költött.

A bostoni munkásnegyedben született hatvanhárom éves Bloomberg évekkel ezelőtt hozta létre saját gazdasági hírügynökségét, amely kezdetben csak a Wall Streetre, később a világ minden tájára szállította az üzleti élet legfontosabb híreit. Noha teljes vagyonának értékét jelenleg öt milliárd dollár körülire becsülik, a nyitottságáról híres polgármester mindennap metróval jár a városházára az Upper East Side-ról, magántelefonszáma pedig megtalálható a manhattani telefonkönyvben. (Miután ez néhány hete egy sajtótajákoztatón kiderült, Bloomberg mindössze annyit kért a vad telefonálásba kezdő New York-iaktól, hogy késő éjjel lehetőleg ne zavarják.)

A polgármester idei adománya nyomán a Carnagie Egyesületen keresztül támogatást kapott zenei együttesek és egyesületek a következők voltak: Boys Choir of Harlem (Harlemi Fiúkórus), Brooklyn Academy of Music (Brooklyn-i Zeneakadémia), Chamber Music America (Amerikai Kamarazenei Egyesület), Meet the Composer („Találkozz a zeneszerzővel” kortárszenei társaság), St Luke’s Chamber Ensemble (St Luke Kamaraegyüttes).