Valér

Csúcsra ért a dzsesszorgonista

2005.07.20. 00:00

Programkereső

A néhány hónapja a világ egyik legjobb dzsesszorgonistájaként számon tartott amerikai zenész, Joey DeFrancesco koncertezik ma este nyolctól az A38-on (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő).

DeFrancesco Philadelphiában született, egy igencsak kiterjedt zenészcsaládba: apja például szintén orgonista volt, nagyapja pedig több hangszeren játszott. Így nem csoda, hogy már négyévesen zongorázni kezdett, amelyet hamarosan orgonára cserélt. Ő kapta meg először a Philadelphia Jazz Society McCoy Tyner ösztöndíját, és több versenyen szerepelt sikeresen. Így nem is volt olyan meglepő, hogy főiskolai tanulmányai befejezése után Miles Davis hívta magához zenélni. John Mclaughlinnal is játszott együtt, és egyre nagyobb szakmai hírnevet szerzett - ennek ellenére nem lehetett a legjobb a műfajban, hiszen Jimmy Smith-t nem tudta felülmúlni. Végül úgy oldotta fel a másodhegedűs szerepkört, hogy először készített egy, a mester előtt tisztelgő lemezt, a The Champ-et, majd meghívta Jimmy Smith-t egy közös lemez elkészítésére, amely Incredible címmel jelent meg. 1989-es, első, All of Me című albuma óta majdnem húsz korongot adott ki, köztük a The Philadelphia Connection: Tribute to Don Patterson címűt, amellyel egy másik példaképe előtt tisztelgett. Legutóbbi albuma, a Legacy nemrég látott napvilágot.

A Hammond-orgona, a legendás B3-as modell nemcsak évtizedekkel ezelőtt volt divatban, recsegős, búgós, egyedi hangzása ma is népszerű, és ez nagyon nagy részben Joey DeFrancescónak is köszönhető. A mester, Jimmy Smith tavaszi halála óta pedig őt tartják a legjobb dzsesszorgonistának, bár még alig harmincnégy éves.

Ma este egy pályája csúcsán lévő, magával ragadó zenészt hallhat a közönség az A38-on.