Luca, Ottilia

Koncert a londoni merényletsorozat áldozatainak emlékére

2005.07.21. 00:00

Programkereső

A BBC legendás nyári koncertsorozatának első estéjét a londoni terrortámadásban elhunyt áldozatok emlékének szentelték. A londoni Royal Albert Hallban tartott július 15-i koncert műsorát ugyan jóval a merényletsorozat előtt állították össze, mégis fájó módon váltak aktuálissá az elhangzott művek.

A BBC Proms, vagyis „Promenade Concerts” sorozatának első koncertjén a Sir Roger Norrington vezette BBC Szimfonikus Zenekar és Kórus egyebek mellett előadta Edward Elgar (1854-1937) egy nyitányát (Overture Cockaigne), amely a századfordulós London rettenthetetlenségét fogalmazza meg zenében, illetve Michael Tippett (1905-1998) nagyszabású oratóriumát (A Child of our Time), amely az emberek egymás iránti embertelenségéről szól.

e1c943b5-3846-4feb-a8f2-ce3ad0df20f8

Nicholas Kenyon, a BBC Proms igazgatója elmondta, hogy „a Proms sokféleképpen jeleníti meg a londoniak szellemiségét. Az első este minden fellépője az áldozatok emlékének és családtagjaiknak ajánlotta a koncertet, és előadásukkal annak is hangot adtak, hogy London erős és a város lakóit nem lehet megtörni.”