Vince, Artúr

Salzburgi hangok

2005.07.21. 00:00

Programkereső

Bár már Salzburgban is megkezdődtek az előkészületek a jövő év nagy eseményére, Mozart születésének 250. évfordulójára, mindez még nem látszik a július 25-től augusztus 31-ig tartó, idei Salzburgi Ünnepi Játékok gazdag programján, amellyel a mindössze négy évig igazgató Peter Ruzicka búcsúzik a fesztivál közönségétől. Elődjével, a botrányhős Gerard Mortier-val szemben hagyományőrzés és a jó ízlés határain belüli újítás jellemezte a Ruzicka-korszakot.

Idén is több hangversenyt adnak a Bécsi Filharmonikusok Christian Thielemann, Daniel Gatti és Riccardo Muti vezényletével. A vendég zenekarok között fellépnek a Berlini Filharmonikusok sir Simon Rattle, a Berlini Szimfonikusok Kent Nagano, valamint az amszterdami Concertgebouw Mariss Jansons irányításával. A drezdai Staatskapelle Bartók A csodálatos mandarinját játssza Esa-Pekka Salonen dirigálásával. Szólóestet ad többek között a világhírű hegedűművésznő, Midori, valamint Maurizio Pollini, Arkagyij Volodosz, Lang Lang és Schiff András zongoraművész.

Dietrich Fischer-Dieskau nyolcvanadik születésnapját méltó keretek között kívánta a fesztivál megünnepelni. A baritonból karmesterré váló legendás művész egy egész estét betöltő Schumann-koncertet vezényelt volna, de vállsérülése meghiúsította a tervet. Így csak narrátorként lép fel azon az izgalmasnak ígérkező koncerten, amelyen a német kortárs zeneszerző, Bernd Alois Zimmermann a Prédikátorok könyve és a Karamazov testvérek szövegére komponált, nagy hatású Ekklesiastische Aktion című oratóriumát mutatják be. Folytatódik a fiatal művészek salzburgi debütálásának sorozata, bemutatkozik a Londonban élő román Belcea vonósnégyes. Az avantgárd zeneszerzők programján hallhatják a nézők Karlheinz Stockhausen, Brian Ferneyhough, Erik Satie, Charles Ives és az ismét felfedezett Giacinto Scelsi műveit.

Fischer Ádám menti meg az idei Cosi fan tutte előadást, ugyanis a kibékíthetetlen művészi ellentétekre hivatkozó svájci Phillipe Jordan karmester visszalépése után ő vezényli Mozart remekművét. Sztárszereposztásban, az orosz szoprán, Anna Netrebko, a mexikói szenzációs tenor, Rollando Villzón és az amerikai bariton, Thomas Hampson főszereplésével mutatják be Verdi Traviatáját. Riccardo Muti vezényletével hallhatja a közönség Mozart Varázsfuvoláját. A szentpétervári Kirov Opera Csajkovszkij egy kevésbé ismert operáját, a Mazeppát mutatja be Valerij Gergyijev dirigálásában. Az osztrák Franz Schreker Die Gezeichneten című operáját, a fesztivál idei felfedezését Kent Nagano vezényli majd.

A színházi programban Európa rangos társulatai képviseltetik magukat. A fiatal rendezők sorozatában itt tartják Tasnádi István Phaidra című darabjának ősbemutatóját a Krétakör Színház és a stuttgarti Staatstheater közös produkciójában.