Timót, Xénia

Hegyi Árpád Jutocsa az Operaház új főigazgatója

2005.07.22. 00:00

Programkereső

Szinetár Miklós főigazgató lemondása után új vezető áll az Operaház élén. A kulturális miniszter mutatta be az eddig titokban tartott, új operaházi főnököt.

Bozóki András Hegyi Árpád Jutocsa színházi rendezőt nevezte ki öt évre a Magyar Állami Operaház főigazgatójának. Pontosan úgy, ahogy azt az egyik napilap reggel valószínűsítette. A sajtó esélyegyenlősége nevében szinte katonai titokként kezelt nevet ugyanis több részlettel együtt az újságnak kiszivárogtatták.

A posztra 14 jelölt volt. A minisztérium létrehozott egy zsűrit, ismert személyek voltak a tagjai: Gregor Józseftől Horváth Ádámig, Hamar Zsolttól Dávid Tamásig és László Gézáig, Kovács Gézáig. Az utolsó héten dőlt el végül, hogy a Hegyi Árpád Jutocsa vezette csapat kapja meg a megbízást a következő öt évre – közölte a miniszter, aki hozzátette, Hegyi ezen a téren már bizonyított. A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója volt. Most csapatához tartozik majd Kesselyák Gergely, mint leendő főzeneigazgató, valamint stratégiai tanácsadóként Müller Péter Sziámi, illetve gazdasági vezetőként Kunos József, és természetesen Petrovics Emil, aki főzeneigazgatóként egy évig marad a helyén.

Az új főigazgató, aki rádiónkban is gyakran rendezett, így kezdte a bemutatkozást:

- Munkámmal szolgálni akarom ezt a társulatot, hogy a díszítőktől a karmesterekig, a balerináktól a zenészekig jobb legyen a sorsunk ebben a házban és sikeresebbek legyünk együtt. Ennek érdekében dolgoztuk ki munkatársaimmal a pályaművet, amely nagyszabású, mindenre kiterjedő komplex modernizálási program – közölte Hegyi Árpád Jutocsa.

A reform lényege egy újfajta műsor, úgynevezett blokkos játékrend, ami azt jelenti, hogy a legféltettebb budapesti operakincs, a gazdag repertoár helyett – ezt a főigazgató mondta így – a költséghatékony módszert alkalmazzák. Londonban mondjuk 10-12 operát játszanak csak egy szezonban, de azok mindegyikét három-négy hétig egyfolytában. Nálunk ezt úgy valósítják meg, hogy azért a repertoár ne szenvedjen nagy kárt. Persze ezt torokkal nehéz bírni, tehát két szereposztás játszik majd felváltva, és ha kell idős vagy épp kezdő énekesek szerepelhetnek beugróként, három kórus és három zenekar vesz részt a munkában.