Luca, Ottilia

Új főzeneigazgató a Zürichi Operaházban

2005.07.22. 00:00

Programkereső

Néhány nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra, hogy szeptembertől a Zürichi Operaház eddigi vezető karmestere, Franz Welser-Möst lesz az intézmény főzeneigazgatója (Generalmusikdirektor).

Franz Welser-Möst (1960) jelenleg a világhírű Cleveland Orchestra zeneigazgatója, szerződését nemrég újították meg 2012-ig, míg a Zürichi Operával kötött megállapodása 2011-ig szól. Mint azt Gary Hanson, a Cleveland Orchestra igazgatója és Alexander Pereira, a Zürichi Operaház intendánsa a közös sajtótájékoztatón kifejtette, mindkét intézmény számára megtisztelő, hogy Welser-Möst vállalja a „kettős” életet, egyben biztosították a közvéleményt afelől, hogy a karmester egyik elfoglaltsága sem megy majd a másik rovására.

Hogy ez utóbbi megjegyzés megfelel-e a valóságnak, arról a magyar közönség is meggyőződhet, Welser-Möst ugyanis Budapestre látogat 2005. október 30-án. A Cleveland Orchestra élén Brahms Akadémiai ünnepi nyitányát és 1. szimfóniáját, valamint Ives 2. szimfóniáját fogja vezényelni a Nemzeti Hangversenyteremben.