Luca, Ottilia

Domingo Budapesten énekel

2005.07.28. 00:00

Programkereső

A világhírű tenor, Plácido Domingo a Puskás Ferenc Stadionban lép fel július 29-én. A spanyol művész mellett Miklósa Erikát és Rost Andreát is hallhatja a közönség a koncerten.
b74960a6-d56e-4435-ac15-921b253c2f50

Domingo ötödik alkalommal jár hazánkban, ahol ezúttal nem csak hangversenyt ad, hanem lemezfelvételt is készít majd. Holnapi műsorán ismert operák, operettek és musicalek részletein kívül olasz, spanyol és mexikói dalok is elhangzanak. A művészt kísérő Failoni Szimfonikus Zenekart Eugene Kohn vezényli.

Plácido Domingo 1941-ben született Madridban. Nyolc éves korában Mexikóba került, ahol a helyi konzervatóriumban zongorázni és vezényelni tanult, majd miután hangi adottságait felfedezték, hangképzésben is részesült. A Traviata Alfredójaként Monterrey-ben debütált, később az Izraeli nemzeti operánál dolgozott Tel Avivban. Az Egyesült Államokban 1966-ban debütált (New York City Opera), majd 1968-ban a Metropolitanben is bemutatkozott, ahol azóta mintegy négyszáz előadás negyvenkét szerepében lépett fel. A világ minden jelentős operaházában énekelt Milánótól, Bécstől, Londontól és Párizstól kezdve San Franciscón, Chicagón, Washingtonon, Los Angelesen át Barcelonáig, Madridig és Buenos Airesig. Fellépett Bayreuthban és a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében is.

Repertoárján százhuszonkét mű található, de szívesen tanul további szerepeket, kortárs darabokat is. Számos koncertet adott szerte a világon úgy is, mint a „A három tenor” egyike. Lemezei között egyaránt találhatók teljes operák, ária- és duettalbumok, valamint „crossover” felvételek. Gyakran ad jótékonysági koncerteket, és különösen fontosnak tartja a fiatal énekes-tehetségek felkarolását: számukra hozta létre az évente megrendezett Operalia versenyt. Karmesterként is tevékenykedik. A Washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles Opera igazgatója.