Luca, Ottilia

Holt fesztivál a Kossuth téren

2005.07.28. 00:00

Programkereső

Üres, bár garantáltan kényelmes széksorok, sportcsarnoknyi koncertekről ismert kivetítők várják a Parlament előtt az arra tévedőket. Mert a fényes nappal mozizni vágyó vagy a komolyzenei felvételek közvetítésére kíváncsi közönségnek valahogy nem akaródzott megtölteni az egy hónapig elhúzódó, második Budapesti Tér-film-zene Fesztivál ezerötszázas nézőterét.

Nem az előadásokkal van gond: Gusztáv kalandjai vagy Frakk, a macskák réme engem is lecövekelt még a régi Orion tévénk elé, a Magyar vándorral vagy Koltai Róbert filmjeivel pedig ma sem volnék rest elütni egy-egy nyári estét valami kertmoziban. A koncepció hibás.

A közönség, amelyik hétköznap esténként efféle időtöltésre lenne vevő, nem a Parlament előtt oltja kultúrszomját. Akik pedig sötétedés után hajlandók volnának az Országház előkertjében időzni, nem ilyen szórakozásra vágynak. Sörözni máshol is lehet. Beethoven szimfóniáit, a Csodálatos mandarint vagy a Dresch kvartett előadását igényes zenerajongó koncerteken látogatja, hallgatja, és még csak véletlenül sem az élőzene pótlására alkalmatlan felvételről követi. A hazai közönség messze elkerüli a fesztivált, amelyről ordít, hogy nem neki, hanem a szponzoroknak találták ki, a külföldi pedig bolyongott már eleget nappal országunk háza környékén, s a nyáron tökéletesen kihalt kormányzati negyed közelébe már csak közbiztonsági okokból sem merészkedik esténként. Elnézve a környék vendéglátását, a vetítések után az érdeklődőknek esélyük sincs a közelben folytatni az estét, a kivetítők mögé rejtett mobilvécéket pedig képtelenség úgy megközelíteni, hogy sietős szándékukat ne világítaná ki valamelyik operacsemege.

Ekkora költségvetésből bőven össze lehetett volna hozni néhány élő koncertet. Esetleg szervezhettek volna filmfesztivált, ahogy az ötletadó bécsiek is tették korábban, s akkor a felvételről zongorakísért némafilmek sem az avíttság hangulatát idéznék. Az érdeklődő hajléktalanoknak, megfáradt turistáknak és a Parlament előtt egyébként is otthonosan mozgó Baumag-károsultaknak pedig biztosan akad jobb szórakozásuk. Az országimázs kedvéért nem ártott volna, ha háttal lehetne fordítani a széksorokat a kivetítőknek, akkor a budapestiek és a turisták közül néhány százan esténként is elidőznének a Kossuth téren. Akkor ha nem is fesztivál, urambocsá jégpálya, netán tér még lehetne belőle.