Gábor, Karina, Ders

Kisöcsi vigadalom efZámbóval és kubaiakkal

2005.08.03. 00:00

Programkereső

Öcsöt egyáltalán nem könnyű megtalálni Az ötödször megrendezett Kisöcsi Fesztivál idén vált le a Művészetek Völgyéről, új arculatot is kapott, s a hazai zenekarok mellett már külföldi együttesek is színesítik a zenei palettát.

Öcsöt egyáltalán nem könnyű megtalálni, az egyik jelzőtábla túl kicsi, a másikat lelopták, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen egy Öcs feliratú tábla bizonyára kitűnően mutat a lakásban. A mindössze kétszáz fős település szerencsés adottságai miatt tökéletesen alkalmas fesztiválhelyszínnek: a faluszéli kőfejtő, a polgármesteri hivatal udvara, a három templom és Vali néni kocsmája egyaránt kultikusan izgalmas tér.

A közösségi ház galériáján lepke- és bogárkiállítás várja a bátrabbakat: monarch lepkék Mexikóból, fecskefarkú és Atalanta lepkék Dél-Európából és sok egzotikus pillangó, amelyeknek csak latin név jutott. A bogarak közül a legérdekesebb egy el grecós szarvasbogár, láttára hideg borzongás fut végig a hátamon. Hát még akkor, amikor az udvaron repül felém, immár gombostű nélkül.

Az emeleti könyvtárban – amely egész évben üzemel – megörülök gyerekkori kedvencemnek, Szutyejev Vidám mesék című könyvének. Főképp a Micsoda madár ez című epizódba feledkezem bele: emlékeznek, a liba, aki minden madártól kölcsönkérte szexepiljét, végül igencsak hibrid lénnyé vált.

Az olvasásból kortárs zajzene riaszt fel, efZámbó István mutatja be az infantilis eklektika önironikus szellemében készült kísérleti filmjeit. Később színpadra lép a festő-performer saját zenekara, a Happy Dead Band, és az underground tánczene kedvelőinek rögvest boogie van a lábában.

A táncos lábúak megfelelő talajra lelnek a kőfejtőben is, ahol elszabadult kubai ritmusok keringenek az éjszakában, a Magyarországon élő Elsa Valle és a RumbaCaliente, majd a havannai Septeto Nacional jóvoltából. Utóbbi még a híres Buena Vista Social Clubnál is öregebb, több mint hetven éve alapította Ignacio Pineiro. Lassan már a harmadik generáció is kiöregszik, de dalaik még mindig hihetetlenül vérpezsdítők és lendületesek.

Kisöcsi Fesztivál, Öcs, Veszprém megye