Emma

X. Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok

2005.08.04. 00:00

Programkereső

Tizedik alkalommal rendezik meg Neszmélyen a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapokat augusztus 5–7-én. A fellépők között lesz Szakcsi Lakatos Béla triója, Pocsai Krisztina, Tony Lakatos, Ann Malcom, Horváth Plútó József, a Czirják Quartet, a Hungarian Jazz Quartet II. és Muck Ferenc együttese.
fb78b955-d441-4257-8c7b-c4fe2123c015

A Duna partján található, Komárom-Esztergom megyei faluban ezernél több jazzrajongóra számítanak augusztus első hétvégéjén. Pénteken este Szakcsi Lakatos Béla triója először Pocsai Krisztinát kíséri, majd a Frankfurti Rádió szaxofonos szólistájával, Tony Lakatossal zenélnek együtt. Szombaton lesz hallható Ann Malcom amerikai énekesnő produkciója Horváth Plútó Józseffel, a Magyar Rádió nemzetközi basszusgitár versenyének győztesével. Vasárnap a Czirják Quartet, a Hungarian Jazz Quartet II. és Muck Ferenc együttese koncertezik. A háromnapos fesztivál fővédnöke Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere; a rendezvényt Szentessy László grafikusművész kiállításával nyitja meg Hajdu István, a Hungária Jazz Alapítvány elnöke.

Az elmúlt kilenc évben hatvan formáció, összesen 168 muzsikus lépett fel a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapokon. A kis falu kis civil szervezete, a Neszmély Barátainak Köre 1996-ban rendezte meg első dzsesszfesztiválját, akkor még kizárólag hazai fellépőkkel. A fesztivál sikerén felbuzdulva azután nemzetközivé vált a rendezvény. Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján egy olyan alkotóművész munkáiból nyílik kiállítás, aki valamilyen módon kötődik ehhez a zenei műfajhoz.