Emma

III. Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál

2005.08.09. 00:00

Programkereső

A Budapesti Monteverdi Kórus Alapítvány idén immár harmadik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivált. Az augusztus 13. és 19. között zajló rendezvény keretében hazai és külföldi, színvonalas amatőr együttesek lépnek fel Esztergomban és Budapesten.
3ca1d7b3-820c-4c6d-b306-47c2c41efdec

A fesztivál célja, hogy a világ legkülönfélébb tájairól érkező kórusok bemutatkozzanak a magyar közönség előtt, művészetüket megismertessék a rendezvény résztvevőivel és a közönséggel. A fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy – központban Claudio Monteverdi zenéjével – a különböző együttesek bemutassák saját zenekultúrájukat, illetve részt vegyenek egy-egy kiemelkedő zeneirodalmi alkotás megszólaltatásában. A fesztivál művészeti vezetője Prof. Kollár Éva DLA, a Budapesti Monteverdi Kórus alapító karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke.

A fesztivál nyitókoncertjén Handel Messiás című oratóriuma hangzik el Simon Carrington vezényletével augusztus 14-én 20:00 órától a Mátyás templomban. Ugyanezt a művet hallhatja a közönség másnap, augusztus 15-én 20:00 órától az esztergomi Bazilikában is.

Augusztus 16-án és 17-én a Vízivárosi templomban, 18-án a Kisduna-sétányon felállított szabadtéri Fesztivál-színpadon lesznek a Fesztivál-hangversenyek. Augusztus 19-én este a Vízivárosban körmenet keretében csendül föl az esztergomi Szent István Kódex alapján erre az alkalomra összeállított Vesperás, majd a Fesztivál záróhangversenye következik a Vízivárosi templomban, ahol a kórusok közösen adják elő a zenei műhelyekben összecsiszolt változatos műsorukat. Ennek az estének méltó kicsengést ad majd Monteverdi Confitebor tibi Domine kezdetű zsoltára és Puccini Gloria című műve.

A fesztivál részletes programja az alábbi honlapon érhető el. Információ: ifj. Móczár Gábor, (30) 941-5598; moczar.gabor@telki.hu