Márk

A Lindsay Quartet utolsó koncertje

2005.08.11. 00:00

Programkereső

Haydnnal, Bartókkal és Beethovennel búcsúzott a közönségtől az idén negyvenéves Lindsay vonósnégyes. A legendás angol kvartett július 31-én adta utolsó koncertjét a sheffieldi Crucible Színház stúdiójában.
b78afe24-16dd-4b97-a04d-8ae28a960370

A negyven évvel ezelőtt alakult vonósnégyes Haydn D-dúr kvartettjét (op.76, No.5), Bartók II. vonósnégyesét, végül stílszerűen Beethoven utolsó művét, az F-dúr vonósnégyest (op.135) játszotta a koncerten. Mindhárom szerző meghatározó volt a kvartett repertoárjában, hasonlóan Sir Michael Tippetthez (1905-1998), akinek negyedik és ötödik vonósnégyesét ők mutatták be.

A kvartett történetében pusztán két csere történt, a második hegedűs posztján 1972-ben Ronald Birks lépett Michael Adamson helyére, 1986-ban pedig Robin Ireland váltotta Roger Bigley-t a brácsás pultnál. Peter Cropper, az alapító első hegedűs, illetve a csellista Bernard Gregor-Smith a kezdettől tagja volt az együttesnek.

Utolsó évadjuk során eljátszották Tippett és Beethoven összes vonósnégyesét a londoni Wigmore Hall-ban, illetve az általuk alapított kamarazenei fesztiválon a sheffieldi Crucible Színházban. „Amikor úgy döntöttünk, abbahagyjuk, nem gondoltunk arra, mi lesz azután. De azt hiszem, nincsen szégyenkeznivalónk. Minden egyes koncertünkön teljes odaadással játszottunk” – nyilatkozta Peter Cropper.

A legendás kvartett 1965-ben alakult a Royal Academy of Music-ban, nevüket első otthonuk vezetőjétől, a Keele University rektorától, Sir Lindsay-től vették. Hat évig a Sheffield University, majd a Manchester University rezidens együttese volt a kvartett, 1984-ben hívták életre a sheffieldi kamarzenei fesztivált.

A világ minden táján koncerteztek, díjaik és elismeréseik felsorolása oldalakat töltene meg. Diszkográfiájukban megtalálható Beehtoven, Bartók és Tippett összes vonósnégyesének felvétele, valamint számos Haydn- és Schubert-lemez.

Peter Cropper és Ronald Birks Stradivari-hegedűn, Robin Ireland egy 1810 körüli Mori Costa brácsán, Bernard Gregor-Smith egy 1694-es Ruggieri-csellón játszik.