Emma

Együttműködés helyett lemondás

2005.08.18. 00:00

Programkereső

Mint lapunk elsőként megírta, szerdán lemondott Petrovics Emil a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Bár Hegyi Árpád Jutocsa a dalszínház nemrégiben kinevezett főigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a főzeneigazgatóval együtt képzeli az opera jövőjét. Bozóki András kulturális miniszter a Népszava kérdésre sajnálatát fejezte ki, hogy a neves zeneszerző távozik az Andrássy úti intézményből.

A miniszter hangoztatta: "Petrovics Emil az elmúlt évtizedekben kiemelkedő szerepet töltőtt be a magyar zenei életben, és a Magyar Állami Operaház vezetőjeként is maradandót alkotott. Ezért a munkájáért elismerés illeti." Az Operaház júliusban hivatalba lépett új vezetését támogatásáról biztosította a főzeneigazgató - emlékeztett a miniszter, s hozzátette, Petrovics lemondásának részleteit nem ismeri: "De nyilván időközben kiderült, hogy a Hegyi Árpád Jutocsa által vezett csapatnak és Petrovics Emilnek más elképzelései vannak az Operaház jövőjét illetően, s talán személyesen nem találták meg a közös hangot." Hozzátette, "Ha így alakult, akkor jobb, ha most válnak el az útjaik, mint három, vagy négy hónap múlva, amikor már folyik az évad."

Horváth Ádám rendező, az Operaház főigazgatói pályázatát bíráló bizottság tagja lapunknak elmondta, egyik benyújtott pályázatban sem szerepelt, hogy előzőleg konzultáltak volna a kandidálók Petrovics Emillel. Volt olyan pályázó, aki megszüntette volna főzeneigazgatói tisztéget, mások pedig örökös főzeneigazgatónak nevezték volna ki Petrovicsot. Hegyi Árpád Jutocsa pályázata ugyanokkor a főzeneigazgatóval való együttműködéssel számolt.