Konrád, Tivadar

Lemondott posztjáról az Operaház főzeneigazgatója

2005.08.18. 00:00

Programkereső

Petrovics Emil: a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága Lemondott Petrovics Emil, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója. Petrovics Emil nem kívánta kommentálni lemondásának okait, csupán annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága." A kulturális miniszter nem érzi kudarcnak a történteket.

– Nem érzem kudarcnak a történteket – elárulta el Bozóki András kulturális miniszter az MNO megkeresésére, ugyankkor jelezte: nem az ő elképzelései valósultak meg. A miniszter hozzátette: Petrovics Emil nem tudott azonosulni az új vezetéssel, ezért kellett távoznia.

Mint ismert: Bozóki András kulturális miniszter egy hónapja nevezte ki az Operaház új főigazgatóját. Hegyi Árpád Jutocsa a csökkentett költségvetés miatt lemondott Szinetár Miklóst váltotta a dalszínház élén. A főigazgató beiktatása után kijelentette, Petrovics Emil főzeneigazgató a helyén marad. A jeles zeneszerző megbízatása 2006 végéig szólt. Hegyi Árpád Jutocsa akkor jelezte azt is, a főzeneigazgatói poszt Petrovics megbízatásának lejárta után megszűnik, és a teendőket a művészeti igazgató látja majd el, a zeneszerzőre pedig tanácsadóként számítanak.

Petrovics Emil nem kívánta kommentálni lemondásának okait, csupán annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek úgy tűnik, semmi sem drága." A Népszava úgy tudja, Petrovics lemondásához hozzájárulhatott az új főigazgató által kialakított vezetési struktúra. Ebben a rendszerben az addig második embernek számító főzeneigazgató a művészeti igazgató beosztottja lett volna.

Ismert: az Operaházban áprilisban sztrájkbizottság alakult, mert a támogatások csökkenése miatt a dolgozók veszélyben érezték munkahelyüket. Az egyeztetések során a minisztérium ígéretet tett arra, hogy kiegészíti az alaptámogatást, ha cserébe az intézmény racionalizálja működését. Szinetár Miklós akkor azt írta levélben: az állami támogatás még mindig jóval kevesebb lesz, mint amennyivel 2002-ben a színház vezetését átvette, és ami szükséges jelenlegi programuk végrehajtásához.

Emlékezetes: az évtizedek óta forráshiánnyal küszködő Magyar Állami Operaház többlettámogatásáról 2001 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök kabinetje döntött: az addigi 2,4 milliárdos évi apanázst 6,4 milliárdra emelte. A kormányváltást követően a szocialista-szabad demokrata kormány ugyan ígéretet tett, hogy nem csökkentik a költségvetési támogatást, ennek ellenére az első nyáron megkezdődtek az elvonások: előbb 400 millió forintot vontak el, majd a negyedik negyedéves részlet érkezett jelentős hiánnyal. Ezek után több százmilliós „váltót” állított ki a kulturális tárca vezetője, mondván: 2004-ben visszakapja a pénzt az Operaház. Nem így történt, és a közben lefutott két költségvetési év a támogatás folyamatos szűkülését, sok zárolást hozott.