Gertrúd, Patrik

Nem indokolja távozását Petrovics Emil

2005.08.18. 00:00

Programkereső

Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról

Petrovics Emil csütörtökön hivatalosan is lemondott a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztjáról, mint a Népszava tegnap jelezte. A Kossuth-díjas zeneszerző lapunk kérdésére nem indokolta döntését. Mint mondta, vasárnap este, a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában részletesen kifejti, mi vezetett ehhez a lépéshez. Hegyi Árpád Jutocsa, az intézmény júliusban kinevezett főigazgatója ugyancsak elzárkózott a hír kommentálásától, legkorábban hétfőre ígérte ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

Hegyi Árpád Jutocsa kinevezésekor azt mondta, a 2005/2006-os évadban főzeneigazgatóként, azután pedig főtanácsadóként számít Petrovics Emil szaktudására és tapasztalatára. Úgy tudjuk, Hegyi és egykori színművészeti főiskolai tanára, Petrovics között az után romlott meg a viszony, hogy a főigazgató a fiatal karmestert, Kesselyák Gergelyt nevezte ki a művészeti igazgatói posztra. Az Operaház szervezeti és működési szabályzatában ez a pozíció jelenleg nem létezik, így Kesselyák valójában zeneigazgatói feladatot tölt be, s ezt Petrovics sérelmezhette.

Értesülésünk szerint Hegyi Árpád Jutocsa pályázatának legfontosabb elemével, a heti periódusokon alapuló blokkrendszerrel sem ért egyet, s ez lehetetlenné teszi a további együttműködést. Petrovics Emil lemondásának másik oka lehet a Magyar Állami Operaház egyre nehezebb gazdasági helyzete. Épp a napokban derült ki, hogy a kulturális tárca idén 443 millió forint pénzmaradvány képzését írja elő az Operaháznak. Závecz Ferenc ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint ez váratlan és aligha teljesíthető kötelezettség.