Márk

Operaház: lemondott Petrovics Emil

2005.08.18. 00:00

Programkereső

Nem látott garanciát a dalszínház megfelelő működtetésére, ezért lemondott tisztéről Petrovics Emil, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója.

"Nem láttam garanciáját annak, hogy ez úgy működtethető, ahogy én gondolom azt, (...) hogy kell egy operát működtetni" - fejtette ki az MTI-nek Petrovics Emil. A volt főzeneigazgató nem kívánt többet mondani az okokról, azt azonban közölte: augusztus 17-i hatállyal mondott le posztjáról. Petrovics Emil lemondását a Népszava csütörtöki cikke közölte; a lapnak okként annyit mondott, "a karriervágyak eléréséért egyeseknek, úgy tűnik, semmi sem drága".

Az újság szerint Hegyi Árpád Jutocsát, az Operaház főigazgatóját váratlanul érte a lemondás híre, ezért csak a jövő héten akar nyilatkozni az ügyben. Hegyi Árpád Jutocsa, akit augusztus 1-jével nevezett ki Bozóki András kulturális miniszter, július végén azt mondta: a főzeneigazgatói poszt egyelőre megmarad, azt Petrovics Emil tölti be, a későbbiekben azonban valószínűleg összevonják a művészeti igazgatói tisztséggel.

Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerző 1986-90 között az Operaház igazgatója, majd 2003-tól zenei főigazgatója volt; megbízatása 2006 végéig szólt.