Emma

Kompromisszum Eszterháza ügyében

2005.08.21. 00:00

Programkereső

A MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A korábbi hírekkel és aggodalmakkal ellentétben nem marad el a Magyar Haydn Társaság augusztus 27-én, szombaton kezdődő régizenei fesztiválja, illetve Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválja – tájékoztatta lapunkat Strém Kálmán hangversenyrendező.

Bozóki András kulturális miniszter, illetve a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) vezetői és a kastélyban egy évtizede hangversenyeket rendező Strém Kálmán megállapodtak: idén még biztosan megrendezik a nemzetközi rangú fertőd-eszterházai Haydn-fesztiválokat.

Szakmai és pénzügyi viták
Mint erről a Magyar Hírlap elsőként beszámolt, a MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A koncepcionális viták azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor, illetve Somfai László és Ujfalussy József akadémikus javaslatot tett az akkori kulturális miniszternek, Hiller Istvánnak egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő időszak eszterházai kulturális stratégiájának megalkotása lenne. Ez azért is fontos, mert 2009-ben egész Európában megemlékeznek Joseph Haydn halálának kettőszázadik évfordulójáról, s ebben a fertődi Esterházy-kastély (ahol Haydn udvari zeneigazgatóként több évtizedet töltött) meghatározó szerepet játszhatna. A programalkotó bizottság azonban eddig nem kezdhette meg működését – talán azért sem, mert a MÁG úgy véli, egy ilyen bizottság létrehozása hatásköröket vonna el a kastély kezelőjétől. A szakmai nézeteltérést az utóbbi hónapokban pénzügyi elszámolási vita is követte: a MÁG 3,6 millió forint visszafizetésére kötelezte Strém Kálmán vállalkozását, aki azonban alaptalannak tartja ezt a követelést. Bozóki András miniszter egyfajta közvetítői szerepet vállalt a vitában, s ennek eredménye a mostani kompromisszum, ami lehetővé teszi a két idei fesztivál megrendezését. A fertőd-eszterházai zenei és társművészeti programok további sorsáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sólyom védnöksége
Bár hivatalosan még nem erősítették meg, úgy tudjuk, a Magyar Haydn Társaság historikus fesztiválja fölött védnökséget vállalt Sólyom László köztársasági elnök, aki augusztus 27-én részt vesz a fesztivál nyitókoncertjén a fertőszentmiklósi katolikus templomban. Ezen az estén Haydn monumentális oratóriuma, A Teremtés szólal meg; az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust Vashegyi György vezényli. A további koncerteket már az Esterházy-kastélyban rendezik: ezeken a régizene-játszás világhírű előadói (Tom Beghin, a Kuijken Vonósnégyes és Quatour Mosaiques) mellett Kertész István hegedű-, Pertorini Rezső gordonka- és Péteri Judit csembalóművész lép színpadra. Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválján Schiff egy szólóestet ad, a másik négy estén kamarazene szól, s itt a világhírű zongoraművész mellett közreműködik Jennifer Smith ének-, Yuuko Shiokawa hegedű- és Perényi Miklós csellóművész, valamint a prágai Panocha Vonósnégyes. A fesztivált két késő esti irodalmi program, Kertész Imre és Esterházy Péter felolvasóestje teszi teljessé.