Emma

Újabb fejlemények a „titokzatos zongorista” ügyében

2005.08.23. 00:00

Programkereső

Bajorországból származik és húsz esztendős az a „Piano-Man”-ként ismertté vált fiatalember, akire – mint korábban a fidelio.hu is beszámolt róla – ázott ünnepi öltözékben és beszédképtelen állapotban találtak rá a brit Kent grófság egyik strandján négy hónappal ezelőtt.
51acbc2d-fbc2-40ab-9091-efcf6adc6214

A férfi hónapokig tartó hallgatása, melyet feltehetően egy – a rendőrség közbelépése miatt meghiúsult – öngyilkossági kísérletet követő sokk okozott, a múlt héten megtört, miután az orvosok és más segítők hiába próbálták személyazonosságát tisztázni. „Piano-Man” egy német paraszt homoszexuális fiaként nevezte meg magát, és állítása szerint vonattal utazott Nagy-Britanniába. A fiatalember a múltban pszichikailag sérült betegekkel dolgozott, s azok viselkedésmódját olyan jól megtanulta utánozni, hogy még a kezelőorvosok sem ismerték fel a színlelést.

Kiderült az is, hogy a brit sajtó alaposan túlzott a titokzatos személy zongorista képességeit illetően (miszerint „Piano-Man” kórházba szállítása után „magas művészi színvonalú, mintegy kétórás hangversenyt adott” az intézmény kápolnájának zongoráján). A férfi csupán kitartóan nyomogatta a hangszer egyik billentyűjét, és a hangversenyzongora, amelyet megtalálásakor egy darab papírra rajzolt, saját bevallása szerint csupán az első dolog volt, ami eszébe jutott…

"Piano-Man" múlt szombaton már hazarepült Münchenbe. Elképzelhető, hogy a Nyugat-Kenti Nemzeti Egészségbiztosító visszaperli tőle hónapokig tartó ápolásának több tízezer fontra rúgó költségének egy részét.