Zita, Mariann

Kulturális együttműködés Sopron és Bécs között

2005.08.27. 00:00

Programkereső

A bécsi Mozart-ház és a soproni Liszt Ferenc Egyesület kulturális együttműködésbe kezdett: a soproni egyesület partnerséget vállalt a bécsi Mozart-ház felújítási programjában. Az épület a 2006-ban esedékes Mozart-évforduló tiszteletére újul meg, és állandó kiállítással, koncertekkel, rendezvényekkel fogadja majd a mester rajongóit.
664dd65d-017d-43c1-b55e-04357c5861b1

Az európai kultúra két művészóriása, Liszt és Mozart személyesen nem ismerhették egymást, de összeköti őket néhány érdekes vonatkozás. Mindketten csodagyerekként robbantak be korukba és váltak a koncertek ünnepelt sztárjaivá. Mindketten hosszabb időt töltöttek Bécsben, ahol Antonio Salieri Mozart vetélytársa és Liszt tanára volt. Végül kevéssé ismert, hogy haláluk után ugyanaz a művész, a bécsi Tilgner készítette el szobrukat: a Mozart-szobor Bécsben, a Liszt-mellszobor pedig Sopronban található.

A bécsi Mozart-ház a jövőben a soproni Liszt Fesztivál értékesítési és információs helye lesz az osztrák főváros szívében, és az intézmények közös rendezvényeket is szerveznek majd. A két szervezet képviselői abban is megállapodtak, hogy Liszt Ferencnek emléket állítanak Bécsben, Mozartnak pedig Sopronban, továbbá hogy tárgyalásokat kezdenek annak érdekében, hogy kultúrvonat – azaz rendszeres fesztiváljárat – kösse össze a két várost.