Csilla, Noémi

Nagydíjas a Cantemus Gyermekkórus

2005.08.29. 00:00

Programkereső

A Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkórus nyerte el az idei Arezzói Nemzetközi Kórusverseny nagydíját. A világ egyik legrangosabb kórusversenyét ötvenharmadik alkalommal rendezték meg az olasz városban 2005. augusztus 23. és 28. között.
a7a81c65-3ef6-4396-a93b-364783b701af

A versenyre huszonnégy kórus érkezett a világ minden tájáról, amelyek öt kategóriában mérték össze tudásukat. A gyermekkari és folklór-kategóriában idén egyetlen magyar együttesként indult nyíregyházi gyerekek saját kategóriájuk első díjának megszerzése után a nagydíjért mérkőzhettek meg a döntőbe került kórusokkal.

Szereplésüket furcsa közjáték zavarta meg. A nemzetközi zsűri a versenyprogram egyik darabjánál kifogásolta a kórustagok nem hagyományos elhelyezkedését, ezért „normál felállásban” újra elénekeltette a művet. A Cantemust azonban nem lehetett kizökkenteni megszokott formájából – a bírálók végül a verseny legjobbjának hirdették ki a gyermekkart, amely így jövőre indulhat a legnagyobb elismerést jelentő Európa Nagydíjért. Ezt az elismerést egyébként a Cantemus testvérkórusa, a szintén Szabó Dénes irányításával működő Pro Musica Leánykar korábban már elnyerte.