Gertrúd, Patrik

A Bartók Rádió szeptemberi hírei

2005.08.30. 00:00

Programkereső

Mahler-héttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangverseny-közvetítéseivel és a Brit hét programjaival várja a készülékek elé a hallgatókat szeptember folyamán a Bartók Rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.
d1b97df1-40b2-43a9-b3e4-fd5024f9168c

Mahler-ünnep
A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva a Bartók Rádió szeptember 5. és 11. között több Mahler-műsorral jelentkezik. Gustav Mahler II. szimfóniája lesz „A hét zeneműve”, neves karmesterek nyilatkoznak Mahlerről, zenetörténész és egyházzenész beszélget a komponista és az egyház(zene) kapcsolatáról, s a hét folyamán a késő esti órákban „Életem” címmel újra elhangzik az Alma Mahler-Werfel visszaemlékezéseiből készült rádiós dokumentumsorozat.

A Magya Rádió Szimfonikus Zenekara
Az együttes szeptember 15. és 17. között Meranóban turnézik Vásáry Tamással, aki karmesterként és zongoristaként is fellép majd a Chopin- és Schumann-műveket kínáló koncerteken. Szeptember 21. és 23. között a Prágai Őszön játszik a zenekar Fischer Ádám vezetésével, Liszt és Bartók darabjaiból összeállított programmal. Szeptember 26-án, Bartók Béla halálának 60. évfordulóján a Nemzeti Hangversenyteremben szintén Fischer Ádám vezényletével játszik Bartók-műveket a Rádiózenekar: a III. zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, A kékszakállú herceg vára hangversenyszerű előadásában pedig Németh Juditot és Polgár Lászlót hallhatja a közönség. A hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti, délelőtt „A hét zeneműve” című rádióelőadás A kékszakállú herceg várát ismerteti. Szeptember 29-én a Zeneakadémián a Rádiózenekar és Fischer Ádám koncertjén Ligeti, Bartók és Mahler művek hangzanak el.

Brit hét
Szeptember 26-ától Nagy-Britannia áll a Magyar Rádió kulturális és egyéb műsorainak középpontjában. A Bartók közvetíti az idei Promenád koncertek legnevezetesebb eseményeit a Royal Albert Hallból. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli majd, műsorukon Haydn-, Berg- és Stravinsky-művek szerepelnek. A következő hangversenyen Christoph Eschenbach dirigálja a Bécsiek élén Bruckner VIII. szimfóniáját, a mindig népszerű „Last Night” koncert dirigense pedig Paul Daniel lesz a BBC Szimfonikus Zenekarának élén, s a programból nem maradhat ki Elgar Ünnepi indulója. A Brit héten az elmúlt évtizedek legjobb Promenád koncertjeiből és angol művészek magyarországi fellépéseiből is lesz hallható válogatás, valamint szöveges összeállítás foglalkozik majd a nemrég lezajlott Llangolleni Kórusversennyel és Londonban élő magyar zeneművészek pályájával.