Márk

A Szakcsi Új Magyar Gipsy Jazz és a Quartet B az A38 Hajón

2005.08.31. 00:00

Programkereső

A Jobb veled a világ, az A38 Hajó, a Magyar Televízió és a T-Mobile közös jazz-sorozata negyedik állomásához érkezik szeptember 2-án 20:00-kor. Ezúttal a magyar jazz egyik legkiválóbb alkotója, Szakcsi Lakatos Béla és társai, illetve Borbély Mihály zenekara, a Quartet B fellépéséről készül televíziós felvétel. A két zenekar közös vonása, hogy a (roma, illetve magyar és balkáni) népzenei hagyományt ötvözik a kortárs jazz-zel.

Szakcsi Lakatos Béla a hatvanas években a gitáros Kovács Andor zenekarában kezdte pályafutását. 1970-ben Pege Aladár kvartettjével hatalmas sikert aratott Montreux-ben. Ez indította el nemzetközi karrierjét, amelynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a legendás GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelentette. Zenésztársainak névsora lenyűgöző: Victor Bailey, Terri Lyne Carrington, Art Farmer, Omar Hakim, George Jinda, Carmen Jones, Dave Weckl, Frank Zappa. Ezzel párhuzamosan mindenki másnál többet tett a magyarországi fúziós jazz el- és megismertetéséért.

Tagja volt a Rákfogó és a Saturnus együtteseknek, valamint a magyar jazztörténet egyik legfontosabb zenekarának, a Hungarian Jazz Quartetnek. A fúziós jazz mellett az utóbbi időben érdeklődése egyre inkább a kortárs komolyzene és a jazz ötvözése felé fordult. Közös lemezeket készített Vukán Györggyel, és ma is behatóan foglalkozik Kurtág György, Eötvös Péter, Ligeti György és Pierre Boulez műveivel. Sokoldalúságát jellemzi, hogy a roma folklór feldolgozását is szívügyének tekinti: 1975-ben a Piros karaván, majd az Egyszer egy cigánylány és a Cigánykerék című folk-musicalt írta meg. Életműve elismeréseként idén tavasszal Kossuth-díjjal tüntették ki.

Pályafutásának legújabb fordulataként – és tavaly megjelent lemezének folytatásaként – új formációja a cigány népzene elemeit és dallamvilágát ötvözi a jazz ritmikájával. A Szakcsi Új Magyar Gipsy Jazz legutóbb augusztus 19-én, több ezer ember előtt tartott nagysikerű koncertet a Dunán felállított színpadon. A zenekar tagjai: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Rostás Mónika (ének), Rostás Csaba (ének, szájbőgő), Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dob).

5400e9d8-67ac-4d7c-a9c8-c6ce87cdce8d

A Quartet B tíz éve alakult a magyar népzenétől a kortárs komolyzenéig minden területen otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével. A balkáni népzenét, a jazzt és a kortárs zenét eredeti módon ötvöző zenekar külföldön is nagy sikereket aratott. 2000-ben Herbie Mann-nal vettek fel közös lemezt. A zenekar alapítója, Borbély Mihály hazánk egyik legeredetibb szaxofonosa, aki nem csupán klarinéton és altszaxofonon játszik, de különböző népzenei fúvóshangszereket is elsőrangúan szólaltat meg. Zenei életművét a kortárs jazz és a népzene összekapcsolása jellemzi. Oszlopos tagja a Vujicsics együttesnek, a Bokros zenekarnak, kortárszenei tevékenységét pedig a Binder–Borbély Duettben, a Borbély Műhelyben, illetve a Quartet B-ben folytatja.

Vendégzenészként feltűnt többek között a Vents d’est zenei kollektívában, Grencsó István nagyzenekarában, játszott az Equinoxszal, az After Cryinggal, Nikola Parovval és Szemző Tiborral. A Quartet B-ben fiatal zenészekkel játszik együtt, és ez érződik a produkció frissességén. Népzenei alapokból induló témák, a fúvóshangszerek sokfélesége, meglepő fordulatok, ritmikai változatosság, és a kortárs jazz-produkcióktól szokatlan játékosság – ezek a Quartet B legnagyobb erényei. A zenekar tagjai: Borbély Mihály (fúvósok), György Mihály (gitár), Horváth Balázs (nagybőgő), G. Szabó Hunor (dob).

A Jobb veled a világ-sorozat a magyar jazzélet egyedülálló kezdeményezése. Az A38 Hajó, a T-Mobile és a Magyar Televízió összefogásából született sorozat egyfajta jazzklubként működik. Minden második pénteken a magyar jazz legjobbjai, alkalmanként két-két együttes vagy muzsikus lép fel az A38 Hajó színpadán, a koncertekről készült felvételeket pedig a Magyar Televízió sugározza heti rendszerességgel. Így lehetővé válik, hogy a jazzklubok intim hangulatát, az élő fellépés varázsát megőrizve szélesebb közönséghez jusson el a világszínvonalú magyar jazz.

A Jobb veled a világ sorozatban eddig Gadó Gábor és a Binder Károly–Borbély Mihály Duett, a Grencsó Kollektív Kedély, valamint a Dresch Quartet, a Dél-Alföldi Szaxofon Együttes, az Ágoston Béla Quartet, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, a Parabab Corporation, a Tóth Viktor Tercett, illetve a Csepregi Hip-Bop mutatkozott be.

Jegyek 1000 Ft-os áron, elővételben kaphatók.