Konrád, Tivadar

Minden idők leggazdagabb komponistája: Gershwin

2005.09.01. 00:00

Programkereső

George Gershwin zenéje emberek millióit ragadta magával az egész világon – őt magát pedig milliomossá tette. A Summertime, a Kék rapszódia és az I Got Rhythm című klasszikusok szerzője vezeti minden idők leggazdagabb komponistáinak listáját.
63dcd44a-d705-4ccc-a996-43abaa211d8f

A Classic FM nevű londoni rádió felmérése szerint Gershwin olyan nagyságokat szárnyalt túl, mint ifj. Johann Strauss, Verdi vagy Händel. A klasszikus zenei adó által felállított rangsor a komponisták életük során szerzett jövedelmének becslésén alapul.

Gershwin több millió fontra rúgó vagyont halmozott fel olyan népszerű műveinek köszönhetően, mint a Porgy és Bess vagy a Funny Face. Pénzét művészetbe fektette, és 1937-ben bekövetkezett halálakor jelentős összeget hagyott hátra. A lista második helyezettje ifj. Johann Strauss, aki nyilvános szerepléseiért alkalmanként mai érték szerint harmincezer angol fontnak megfelelő összeget kért, és karmesterként egészen megdöbbentő összeget, nyolcszázharmincezer fontot keresett az Amerikai Egyesült Államokban. A harmadik Verdi, aki százhatvanhatezer angol fontnak megfelelő megbízási díjat kapott Aida című operájáért.

A lista további szereplői helyezésük szerinti sorrendben: Rossini (aki több mint háromezer fontot kért egyetlen tanóráért), Händel, Haydn, Rahmanyinov, Puccini, Paganini és Csajkovszkij. Mozart ugyanakkor hiányzik a listáról: annak ellenére, hogy híres zeneszerzőnek számított élete során, a pénzzel való rossz gazdálkodása miatt nincstelenként halt meg harmincöt éves korában.