Eleonóra

Vastaps a régieknek, fütty az újaknak

2005.09.02. 00:00

Programkereső

Az elmúlt hetek operaházi viharai után az évadnyitó társulati ülés viszonylag nyugodt légkörben zajlott A májusban távozott intendáns-főigazgatót, Szinetár Miklóst percekig tartó vastaps, a helyébe lépő Hegyi Árpád Jutocsát viszont fütty és közbekiabálások fogadták a Magyar Állami Operaház évadnyitó társulati ülésén. Az új operaházi vezetőség – a korábbi hírekkel ellentétben – egyelőre nem mondja le a Szinetár Miklós és Petrovics Emil által megtervezett 2005–2006-os évad bemutatóit, de a gazdasági racionalizálást már most megkezdik.

Az elmúlt hetek operaházi viharai után az évadnyitó társulati ülés viszonylag nyugodt légkörben zajlott, bár az Operaház nézőterét zsúfolásig megtöltő társulat hangulatát jelzi a lemondott Szinetár Miklóst köszöntő hosszú vastaps, illetve a Bozóki András kulturális miniszter és Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató beszédét kísérő füttyszó és bekiabálások. Bozóki András köszönetet mondott az előző vezetőségnek munkájáért, de egyúttal hangsúlyozta, hogy ha forradalomra nem is, de jelentős reformokra van szükség az Operaházban. Hegyi Árpád Jutocsa vázolta főigazgatói programjának legfontosabb elemeit, s a társulati ülés minden résztvevőjének kiosztották a győztes pályázatot. A főigazgató és Kesselyák Gergely művészeti igazgató szavaiból kiderült: a korábbi feltételezésekkel ellentétben egyelőre nem mondják le a 2005–2006-os évadra még az előző vezetőség – Szinetár Miklós és Petrovics Emil – által megtervezett premiereket. A sort október 5-én Fodor Antal és Presser Gábor Bach zenéje által ihletett rockbalettje, A próba nyitja az Erkel Színházban. Az évad első operapremierje Händel Xerxes című zenedrámája lesz (december 17., rendező Kovalik Balázs). 2006. március 31-én, Szinetár Miklós rendezésében mutatják be Bartók Béla három egyfelvonásos színpadi művét, A kékszakállú herceg várát, A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit. A nürnbergi mesterdalnokok című Wagner-zenedráma premierje május 20-án lesz, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A társulati ülésen bemutatkozott az Operaház teljes új vezetősége: Hegyi Árpád Jutocsa és Kesselyák Gergely mellett Závecz Ferenc ügyvezető igazgató, Kunos József gazdasági igazgató, Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató, Keveházi Gábor balettigazgató, Aradi Mária, a Nemzeti Balett művészeti vezetője, Zeke Edit vezető szcenikus, valamint Herczeg Tamás marketing- és kommunikációs igazgató vázolta elképzeléseit. Müller Péter Sziámi kijelentette: az Operaházzal sem munkaszerződést, sem megbízási szerződést nem köt, és stratégiai igazgatóként ingyen dolgozik. Závecz Ferenctől megtudtuk: néhány héten belül kiírhatják az Erkel Színház PPP-konstrukcióban történő felújítására és későbbi üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárást.