Eleonóra

Gruberova a Nemzeti Hangversenyteremben énekel

2005.09.03. 00:00

Programkereső

Gaetano Donizetti keveset játszott, 1837-ben született történelmi nagyoperája, a Roberto Devereux hangzik el szeptember 10-én, szombaton 19:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben. Az olasz nyelvű, koncertszerű előadásban Elisabetta szerepét Edita Gruberova énekli.
b97a9587-cd47-41c1-85ef-e6310fdee957

A címszerepben a prágai, a bécsi és a berlini operaházak visszatérő sztárvendége, Michal Lehotsky fiatal szlovák tenor, Nottingham szerepében a számos versenygyőzelem után Berlin, Bécs, Salzburg és Stockholm operaszínpadait meghódító Albert Schagidullin orosz bariton, Sara szerepében pedig az ugyancsak számos verseny nagydíját birtokló fiatal magyar mezzoszoprán, Ulbrich Andrea lesz hallható.

A hírhedten nehéz, „nyaktörő” futamokkal, hatalmas hangközugrásokkal és „elénekelhetetlen” magasságokkal megtűzdelt főszerepet a sajtó által csak „prima donna assolutának”, a bel canto királynőjének tartott Edita Gruberova énekli. „Még egyetlen bel canto szerepet sem tanulmányoztam és érleltem annyi ideig, mint Elisabettáét” – nyilatkozta Gruberova 1990-ben, amikor Bécsben először énekelte a szerepet. Elisabettaként nyújtott alakítása kapcsán a kritika nem csak a Gruberovát mindig jellemző tökéletes technikai megvalósítást emelte ki, hanem drámai kifejezőerejét is. A Shakespeare királydrámáihoz hasonlóan szövevényes cselekmény kivételes színészi adottságokat kíván, s hogy ez nem okoz gondot Gruberovának, ahhoz nagyban hozzájárulnak kivételes adottságai, amelyeknek köszönhetően nagyobb repertoárral rendelkezik, mint számos pályatársa. Hatalmas hangterjedelme és gazdag hangszínpalettája nemcsak koloratúr-, de drámai és lírai szoprán szerepeket is megközelíthetővé tesz számára.

Az est érdekessége, hogy Gruberovát szülővárosának zenekara, a pozsonyi Szlovák Filharmonikus Zenekar kíséri. Az együttest irányító Friedrich Haider Bécsben végezte tanulmányait, legfőbb mesterének Nikolaus Harnoncourt-t tartja. Vendégkarmester Európa több jelentős operaházában (Stuttgart, Strasbourg, Hamburg, Barcelona stb.), és Richard Strauss összes zenekari dalának lemezfelvételével számos díjat nyert. A koncertszerű előadáson a Nemzeti Énekkar is közreműködik (karigazgató: Antal Mátyás).