Gerzson

Tangófesztivál a Millenárison

2005.09.04. 00:00

Programkereső

Idén második alkalommal rendezik meg a Kelet-Nyugat Tangó Fesztivált, amelynek helyszíne a Millenáris Fogadó lesz. Szeptember 9-11. között fotókiállítás, tánckurzus és koncertek sora várja a látogatókat.
9cf3f9fc-d629-41fe-b440-5e460ef2a499

Szeptember 9-én a drezdai Sexteto Andoriňha, Európa egyik legnevesebb klasszikus tangót játszó zenekara lép fel. Műsorukat a kurzusokon oktató tangó mesterek, valamint hazai és külföldi táncosok bemutatói színesítik. A Sexteto Andoriňha két bandoneonnal, két hegedűvel, zongorával és bőgővel megfelel a hagyományos tangózenekar, az ún. orchesta tipica felállásának. Az együttest klasszikus zenei képzettségű muzsikusok alapították 1994-ben. A repertoár több mint 70 tangót, tangókeringőt és milongát, a tangó egy ritmikai változatát foglalja magába, amelynek nagy részét 1900 és 1950 között komponálták. Mindezt olyan szenvedéllyel, tűzzel és lendülettel adják elő, amely még a tangóhoz nem értőket is magával ragadja. A zenekar nem csak a klasszikus tangózenekarok hangszerelésében játszik, hanem kialakította saját stílusát és szerzeményeit is. Az autentikus élményt garantálja az argentin származású énekes, Sergio Gobi, akinek orgánuma a tangó hőskorát és leghíresebb énekes előadóit idézi.

Másnap, 10-én este egy fiatal hazai formáció, a Tango Experimento mutatkozik be. A zenekar 2004 novemberében alakult, és amint a neve is sugallja, két jazz-zenész és három komolyzenész rendkívül izgalmas kísérlete művészi mondanivalójuk kifejezésére. Közös szerelmük és kommunikációjuk nyelve, a múlt század talán legérzékibb, legérzelmesebb zenéje: az argentin tangó és Astor Piazzolla szerzeményei. A dalok hangszerelésében megtalálhatók a stílus jellegzetesen autentikus elemei, amelyeket a zenekar a mai kortárs zene és a jazz színeivel ötvöz.