Gerzson

Lezajlott a Bach-ária „ősbemutatója”

2005.09.05. 00:00

Programkereső

Johann Sebastian Bach nemrég felfedezett, „Alles mit Gott und nichts ohn’ ihn“ című áriáját szeptember 3-án mutatták be Weimarban. A koncert időpontját annak a tűzesetnek az évfordulójára időzítették, amely tavaly pusztított a mű lelőhelyén, az Anna Amália hercegnő nevét viselő könyvtárban, s amelynek a korábban ismeretlen Bach-mű is könnyen áldozatául eshetett volna.
51f89f6e-e195-4915-bf4a-49c84c38b392

2004. szeptember 3-án éjjel a világörökség részét képező weimari könyvtár ötvenezer kötete pusztult el a tűzben, további hatvankétezer könyv pedig súlyosan megrongálódott. A restaurálás mintegy hatvanhétmillió euróba került. Csupán a véletlennek köszönhető, hogy a Bach-ária fennmaradt: a gyűjteményes kötet ugyanis, amelyben a mű kézirata volt, a katasztrófa idején éppen nem a helyén – vagyis a katasztrófában elpusztult második galérián –, hanem a restauráló műhelyben volt.

A Wilhelm Ernst herceg (1662-1728) ötvenkettedik születésnapjára készült kompozíció szerzőjét korábban nem azonosították; a lipcsei Bach Archívum egyik munkatársa pár hónappal ezelőtt állapította meg, hogy a kétoldalas kézirat Bachtól származik. Az áriából készült fakszimile-kiadás limitált számban kibocsátott példányainak eladásából befolyó összeg a könyvtárt illeti.