Emőke

A Magyar Rádió együtteseinek 2005/06-os szezonja

2005.09.08. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió zenei együttesei több mint félszáz hangversennyel várják a zenekedvelőket a 2005/206-os évadban. A népszerű Oratórium-bérlet mellett Mozart-bérletet is hirdetnek, sőt, a kétszázötven éve született komponista divertimentóiból a Rádiózenekar művészei külön koncertsorozatot adnak.

A Rádió zenei együttesei már a szeptember 7-i szezonnyitó sajtótájékoztató előtt megkezdték az évadot, hiszen a jelenleg is zajló Nemzetközi Harsonaversenyen, illetve a Mahler Ünnepen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara is közreműködik. A Rádiózenekar szempontjából a közeljövő legjelentősebb zenei eseménye az a szeptember 26-i koncert lesz, amelyen Fischer Ádám Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját és III. zongoraversenyét dirigálja a Nemzeti Hangversenyteremben. Fischer ettől az évadtól az együttes állandó vendégkarmesterként működik, s jövőre foglalja el a főzeneigazgatói állást.

Az október 27-én induló Oratórium-bérlet öt hangversenye közül kiemelkedik a második és a negyedik koncert: Kovács László első karmester irányításával Stravinsky Zsoltárszimfóniáját, Webber Requiemjét, illetve Jurij Szimonov vezényletével egy teljes Rahmanyinov-estet hallhat a közönség. A kétszázötven éve született Wolfgang Amadeus Mozart előtt tisztelgő bérlet legkülönlegesebb programjának az utolsó koncert ígérkezik, amelynek keretében a bécsi mester Zaide című kétfelvonásos vígoperájának (K 422) hangversenyszerű előadása lesz hallható a Zeneakadémián Paul Goodwin vezényletével. Szintén Mozart zenéje áll annak a hét estének a középpontjában, amelyek során a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fúvós művészei a komponista divertimentóit szólaltatják meg a Magyar Rádió Márványtermében.
Nem hiányozhatnak az intézmény együtteseinek kínálatából a kortárs zenei rendezvények sem: külön hangversenyen emlékeznek meg a hetven éves Sári Józsefről és a száz éve született Farkas Ferencről, a fiatal zeneszerző-generációt pedig Horváth Balázs képviseli majd.

Két jótékonysági hangverseny is szerepel az együttesek programjában. A Magyar Rádió Énekkara a székelyföldi árvízben hatalmas károkat szenvedett Farkaslakáért koncertezik szeptember 13-án a Mátyás-templomban, a Rádiózenekar pedig két nappal később egy Kolozsváron létesítendő idősotthon támogatásáért lép színpadra a Zeneakadémián. Az énekkar vezetője, Strausz Kálmán a sajtótájékoztatón elmondta: nagy örömükre szolgált, hogy valamennyi művész első szóra igent mondott a felkérésre, hogy közreműködjön a Farkaslaka megsegítésére rendezendő jótékonysági esten, s hogy a Mátyás-templom ingyen bocsátja rendelkezésre a helyszínt. Elmondta továbbá, hogy az előttünk álló évadban több a cappella hangversenyt is fog adni a Rádióénekkar, amely olyan kiváló vendégkarnagyokkal dolgozhat majd együtt, mint Erdei Péter, Michael Gläser vagy Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar vezetője. Utóbbi látogatását Strausz Kálmán egyébként „visszaadja” majd, hiszen az évad során ő is fog dolgozni a Nemzeti Énekkarral.

A Magyar Rádió Gyermekkarát a sajtótájékoztatón személyesen képviselő Thész Gabriella beszámolt róla, hogy fennállásának ötvenedik évében harmincnégy koncertet adott a kórus itthon és külföldön – szerepeltek többek között az Őszi és a Tavaszi Fesztiválon, és Mundruczó Kornél Johanna című filmjéhez elkészítették a Tallér Zsófia által írt filmzene felvételét. A jubiláló gyerekkarról filmet forgatott a Magyar Televízió, amely várhatóan októberben lesz látható.

56f4990e-71d5-4d0b-84ea-7859fc8063f1

A sajtótájékoztatón szintén megjelent Kovács László első karmester elmondta: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának továbbra sincsenek bérlet- és jegyértékesítési gondjai, koncertjei teltház előtt zajlanak. Utalt rá azonban, hogy a magas színvonal ellenére a muzsikusok mindössze egynegyedét keresik annak, amit egyes fővárosi zenekarok tagjai.

Alföldy-Boruss István, a Bartók adó főszerkesztője viszont örömének adott hangot amiatt, hogy a zenekar hangszerállománya több jó minőségű instrumentummal bővült, s a Hatos stúdióba is egy új Stainway zongora került.