Gerzson

Magyar kürtművész lett az ARD Verseny győztese

2005.09.10. 00:00

Programkereső

Zempléni Szabolcs, a Budapesti Fesztiválzenekar huszonnégy éves művésze az első magyar és egyben az ötödik kürtművész a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Az 1952 óta megrendezett megmérettetés idei fordulói augusztus 30. és szeptember 10. között zajlanak Münchenben; ebben az évben hegedű, cselló, zongoraduó és kürt kategóriában versengenek a legjobbak.
3e1b5b35-c9b2-4de2-a46f-1df21d055df3

A müncheni ARD Zenei Verseny történetében az összes kategóriát tekintve Zempléni Szabolcs az első magyar, aki I. díjat kapott a rendezvényen. Rajta kívül eddig két magyar kürtművésznek sikerült a döntőbe jutnia: 1964-ben Tarjáni Ferenc kapott II. díjat, 1999-ben pedig Seemann László nyert megosztott II. díjat. A nemzetközi fesztivál színvonalát az is mutatja, hogy 1994 óta nem adtak ki első díjat e rangos, valóban a legjobb zenészek versenyének számító megmérettetésen. A fesztivál ötvenhárom éves történetében Zempléni az ötödik kürtművész, aki első díjat kapott.

A szeptember 8-i kürtverseny döntőjében győztesnek hirdetett Zempléni Szabolcs hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, majd 1994-től kürtölni tanult Szilágyi Pálmánál. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. 2002-ben Christian Dallmann vendéghallgatója volt a Berlini Zeneakadémián. 1995-ben az Országos Kürtverseny első helyezettje, 1998-ban a 39. Concertino Praga Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa és miniszteri különdíjasa, 2000-ben a Markneukircheni Nemzetközi Kürtverseny II. díjasa (I. díjat nem adtak ki) és a Békési Nemzetközi Kürtverseny I. díjasa, 2001-ben a Brnoi Nemzetközi Kürtverseny I. helyezettje volt. 2000-től a Budapesti Fesztiválzenekar első kürtöse, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaház zenekarában és a Drezdai Stadtskapellében. A fiatal művész 2005 novemberétől a Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatja pályafutását.

A verseny zárásaként szeptember 16-án este rendezik meg az ünnepélyes gálahangverseny, ahol a nyerteseket – köztük Zempléni Szabolcsot is – a Bajor Rádió Szimfonikus zenekara kíséri Yakov Kreizberg vezényletével.

Az 54. ARD Zenei Versenyen, amelyen idén harminckét ország százkilencvennégy muzsikusa indult, a hegedűsök közül a japán Keisuke Okazaki, a csellisták sorából pedig a kínai Jing Zhao teljesítményét ítélte legjobbnak a zsűri. Zongoraduó kategóriában első helyezést nem adtak ki; a második díjat egy spanyol testvérpár, Victor és Luis del Valle, illetve a litván Poskute Zongoraduó nyerte.