Eleonóra

A modern Operaház megteremtése

2005.09.15. 00:00

Programkereső

Bozóki Andrásnak, a Nemzeti Kulturális Örökség miniszterének a Kulturális Közlöny 21. számában megjelent, szeptember 1-jén hatályba lépett utasításával összhangban megkezdődött a Magyar Állami Operaház fejlesztési programjának megvalósítása. Az Operaház teljes rendszerét érintő, átfogó modernizációs program célja a modern nemzeti operaház megteremtése és a kiszámítható működés fenntartása.
4a87b104-73e5-4e94-8342-1ea2725b3c41

A Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatói pályázatában leírtaknak megfelelően, az Operaház művészeti vezetésével és társulatával együttműködve az új vezetés 2005. október 31-ig kidolgozza a modernizációs program részleteit, majd ennek alapján 2005. december 15-ig elkészíti az Operaház új szervezeti és működési szabályzatát.

Az új operaházi vezetés stratégiai célja a hatékony szervezeti működés megvalósítása, a fiatal, tehetséges művészek foglalkoztatása és gondozása, valamint az Operaház kinyitása az operaszeretők legszélesesebb rétegei számára. Az új vezetés olyan – a közelmúlt hagyományaira építő – magas művészi színvonalon működő európai intézmény létrehozását tűzte ki célul, amely az operalátogatók új generációját is képes megszólítani, valamint nyitott és aktív részese – épületként és kulturális intézményként egyaránt – egy modern európai főváros kulturális életének.

Az idei évad új bemutatói, valamint a következő évad művészi és pénzügyi tervezése már ezt a célt szolgálja. Az elmúlt időszak viharai után az Operaházban ismét elmélyült művészi munka, a vezetés és a szakszervezetek, valamint a vezetők és a művészek párbeszéde zajlik. A beszélgetések célja, hogy a társulat és a vezetés közösen alakítsák ki az Operaház új szerkezetét, közösen dolgozzák ki a szervezeti és művészi működés alapjait, a Ház új, nemzetközileg is érvényes stratégiáját. Az Operaház – amennyiben Budapest nyeri el Európa kulturális fővárosa címet 2010-ben – világsztárokat felvonultató programmal kíván hozzájárulni a kulturális főváros kínálatához.

A Balett már blokkrendszerben játszik

A Magyar Állami Operaház új főigazgatója, Hegyi Árpád Jutocsa és csapata többek között a pályázatban ismertett új játékrend, a „blokkrendszer” koncepciójával nyerte el a bizalmat. Az előre tervezhető, átlátható és költséghatékony blokkrendszer sikerét a balett-társulat már bizonyította, hiszen a balettelőadásokat a tavalyi Hóhérke-előadás bemutatójától kezdve már ebben a rendszerben játsszák.

Az Operaház A Makrancos Kata című balett-tel nyitotta meg 2005-2006-os évadát. Az előadást szeptember 8-án, 9-én, 10-én és 11-én játszották ún. mini-blokkban, négyszer egymás után. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a produkció árbevételei estéről estére nőttek. A balettegyüttes a Hófehérke és a 7 törpe című előadását is a blokkrendszerben játssza a Erkel Színházban, öt alkalommal, szeptember 21-25-ig minden este.