Eleonóra

Bécs és Salzburg ünnepli a zsenit

2005.09.15. 00:00

Programkereső

Wolfgang Amadeus Mozart születésének kétszázötvenedik évfordulóját ünnepli a zenei világ 2006-ban. Salzburg, ahol csodagyerekként világra jött, és Bécs, ahol a császári család előtt játszott, házasságot kötött és legnagyobb sikereit aratta, egyaránt változatos programmal várja a zenebarátokat.

A 2006-os Mozart-évet az osztrák szövetségi elnök nyitja meg hivatalos keretek közt 2006. január 27-én. A megnyitó kiemelkedő közreműködői, Nikolaus Harnoncourt és Riccardo Muti a Bécsi Filharmonikusok zenekarát vezénylik az Ünnepi Játékok Nagy Házában. Bécsben már január 8-án telt ház várható a Theater an der Wienben, ahol Plácido Domingo operaénekes és Julian Rachlin hegedűművész lép fel az első előadáson. A Salzburgi Ünnepi Játékokon mind a huszonkét Mozart-operát színre viszik, Bécsben pedig Seiji Ozawa, a Bécsi Állami Operaház, a Staatsoper zeneigazgatója vezényli a komponista operáit.

Változatos Mozart-kiállítások engednek betekintést a csodagyerek Mozart életébe, ismertetnek meg gondolkodásmódjával, sokrétű személyiségének jellemzőivel – a látogató elé állítva a játékban szenvedélyes örömét lelő Mozartot, a női nem csodálóját és a magánembert. Salzburgban az Új Érseki Rezidencia ad otthont a „Viva! Mozart“ kiállításnak, Bécsben az Albertina pompás dísztermeiben nyílik Mozart-tárlat.

a5254a4f-7a8d-4149-bf00-5feab422751b

Nagy érdeklődésre tartanak számot a Mozart salzburgi szülőházában és salzburgi lakóházában rendezett időszakos kiállítások; Bécs szívében újonnan nyílik meg a Mozart-lakás körül kiépített „Bécsi Mozart-ház” élményvilága. Bécs és Salzburg legjellemzőbb épületei szorosan kapcsolódnak a zeneszerzőhöz: a salzburgi dómban keresztelték meg, a bécsi Stephansdomban esküdött hűséget feleségének, Constanze-nak, és a Schönbrunni kastélyban lépett fel már hatévesen Mária Terézia császárnő előtt. Az ünneplésbe bekapcsolódik számos csodaszép Salzburg-környéki helység is, St. Gilgentől a tószínpadán az „Amadeus“ színpadi produkciót bemutató Seehamig.

A Mozart-év rendezvénynaptárában egymást érik a nagyszerűnek ígérkező hangversenyek, többek között Anne-Sophie Mutter, Neil Shicoff, Thomas Hampson, Bertrand de Billy, Simon Keenlyside, Thomas Quasthoff, Schiff András, Heinrich Schiff, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Angelika Kirchschlager, Beni Schmid és Sir Simon Rattle fellépései.

További információk az alábbi honlapon olvashatók.