Géza

Új operaévad: az európai színvonal

2005.09.15. 00:00

Programkereső

Miközben a Magyar Állami Operaház évadkezdése finoman szólva is kissé kuszára sikerült, Európában többnyire problémamentesen elkezdődött az új szezon. Az alábbiakban ízelítő következik az öreg kontinens vezető operaházainak a 2005-2006-os évadra kínált új produkcióiból.

A Bécsi Staatsoperben Leos Janácek kevéssé ismert Osud című operáját egy estén fogják bemutatni Puccini első operájával a Le Villi-vel. Emellett új rendezésben viszik színre a Lohengrint, az Anyegint és Schönberg befejezetlen operáját a Mózes és Áront.

A brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie a Varázsfuvola új, William Kentridge rendezte előadásával indítja az évadot, ezt Jan van Vlijmen (1935-2004) Thyest című, görög mitológiai tárgyú operájának ősbemutatója követi. Az évad során számos ritkaság lesz látható a színházban, többek között Rossini 1970-es években felfedezett operája, az Il Viaggio à Reims, a fiatal Mozart Il Re Pastore című pásztorjátéka, Wolfgang Rihm 1978-ban bemutatott Jakob Lenz című műve, és Paisiello Sevillai borbélya, mely harmincnégy évvel előzte meg Rossini remekművét.

A londoni Royal Opera House idei új előadásai között találjuk többek között a Toscát új rendezésben, Angela Gheorghiuval a címszerepben, egy valódi kuriózumot, az olasz Alfano Franco (1875-1954) Cyrano de Bergerac című operáját Placido Domingóval a nagyorrú nemes szerepében, Carl Nielsen 1906-ban írott Maskarade című művét, valamint a Siegfried és az Istenek alkonya új előadását.

A párizsi Opéra Bastille-ban a Simone Boccanegra és a Szerelmi bájital új színrevitele mellett látható lesz Hindemith 1926-os Cardillac című operája, valamint Kaija Saariho legújabb művének, az Adrina Maternek az ősbemutatója Peter Sellars rendezésében. Az Opéra Garnier-ben Patrice Chéreau viszi színre Mozart három da Ponte-operáját, a Cosi Fan Tuttét, a Don Giovannit és a Figaro házasságát, új rendezésben mutatják be Rameau Platée című operáját, valamint Gluck Iphigénia Auliszban című művét.

A berlini Staatsoper Unter den Linden, melyet gazdasági okokból 2006-ban összevonnak a Deutsche Operrel és a Komische Operrel számos új produkciót kínál az új évadban, többek között Seven Attempted Escapes From Silence címmel egy hét szerző által írott mű ősbemutatóját. A ház zeneigazgatója, Daniel Barenboim a Borisz Godunov és a Trisztán és Izolda új előadását is fogja vezényelni az évad során, s bemutatják Pascal Dusapin legújabb színpadi művét, melynek címe Faust, la Dernière Nuit.

A milánói Teatro Alla Scala két ritkán hallható Mozart-operával kapcsolódik a 2006-os Mozart-év ünnepségsorozatába, az Idomeneo és az Ascanio in Alba új előadásával. A tavalyi botrányok miatt elmaradt egyfelvonásos operák bemutatóját idén megtartják: Azio Corghi kortárs szerző művét – Il Dissoluto Assolto –, mely a Nobel-díjas író, José Saramago egy színdarabját veszi alapul, Hindemith 1922-es Sancta Susanna című egyfelvonásosával játsszák együtt.

Az amszterdami Het Muziektheater évadnyitó eseménysorozata a teljes Ring háromszori előadása lesz Hartmut Haenchen vezényletével. Ezt követi Hans Werner Henze 1965-ös operájának – The Bassarids – új előadása, s új rendezést kap az Elektra, a Kisvárosi Lady Macbeth, valamint a Simone Boccanegra is. Tavasszal pedig egy fiatal dél-afrikai együttes vendégjátéka során lesz látható egy zulu nyelven előadott opera, a Princesse Magogo.

bba2d222-e1d6-49f0-8e1b-b121b3613019

A Zürichi Operaházban számos premier lesz az új évadban: Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth-je és Eugen d’Albert Tiefland című operája mellett a Végzet hatalma, a Peter Grimes, a Turandot és a Don Giovanni kerül színre új rendezésben. William Christie fogja vezényelni Handel Orlandójának új előadását, míg Mozart korai remekműve, a La Finta Giardiniera Nikolaus Harnoncourt zenei irányítása mellett kap új rendezést.