Eleonóra

Indiai est a Trafóban

2005.09.18. 00:00

Programkereső

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében indiai est lesz a Trafó – Kortárs Művészetek Házában október 16-án, este nyolc órától. A esten Dr. Kamala Shankar, Rajeev Janardan és Pundlik Bhagwat játszik indiai klasszikus zenét. A koncert előtt, hét órától Satyajit Ray: Jalsaghar című filmje tekinthető meg az indiai klasszikus zenéről.
ddbe58b1-2cbc-4588-b969-46418fae0480

Magyarországon 1991 óta nem járt olyan szintű indiai muzsikus, mint Pandit Rajeev Janardan vagy Dr. Kamala Shankar. A zenészek reputációja és nemzetközi sikere azt mutatja, hogy muzsikájuk messze túlmutat a kulturális határokon és olyan hallgatóságot is képes magával ragadni, amely nem az anyatejjel szívta magába ezt a különös, improvizatív alapú zenei rendszert. A szervezők tervei szerint egy hosszúéletű és rendkívüli élményekkel gazdagító sorozat indul a Trafó zenei programjának részeként. A félévente egy-egy kiemelkedő indiai zenészt bemutató sorozat következő vendége 2006 áprilisában a Shakti zenekarból is ismert Pandit Hariprasad Chaurasia lesz, akit az indiai fafuvola, a bansuri legnagyobb élő mestereként tartanak számon Keleten és Nyugaton egyaránt.

Az indiai klasszikus zene az általunk ismert legrégebbi töretlen zenei tradíció. Az indiai klasszikus zenei rendszer nemcsak a muzsika, hanem a szellemiség szintjén is gyökeresen más irányba fejlődött, mint az európai zenei tradíciók. Az indiai klasszikus zene előadási műfaja a rága hangulathoz, illetve napszakhoz kötött. Hiteles előadása a jelenkor egyik legsajátságosabb zenei élménye.

Pandit Rajeev Janardan korunk egyik legkiválóbb szitárjátékosa. Iskolája, az Imdad Khani Gharana sajátos, éneklést imitáló szitármuzsikáját tökéletesítette tovább. Pandit Rajeev Janardan hat éves korától tanult indiai klasszikus zenét. Tizenegy éves korában lett a legendás Bimalendu Mukherjee, az Imdad Khani Gharana doyenjének magántanítványa. Első zenei díját tizenöt évesen, felnőtt mezőnyben szerezte meg. Tizenkilenc éves korában lett az All India Radio (az indiai komolyzenei rádiócsatorna) “Top Grade Artist”-ja, vagyis kiemelt színtű klasszikus zenésze.

Dr. Kamala Shankar hatéves korában kezdett vokális zenét tanulni. Indiai versenyeken és fesztiválokon nyert díjai egy egész szobát töltenek meg szülei házában, Benáreszben. Saját hangszere, a shankar-gitár egy a slide-gitár játéksílusát használó hangszer. Tablán kísér Pundlik Bhagwat.

(Jegyár: 1500 forint.)>