Mátyás

Két rangos vendégszereplés között a Rádiózenekar

2005.09.20. 00:00

Programkereső

A Rádiózenekar és -énekkar legutóbb 2001. szeptember 11-én lépett fel a híres Meranói Fesztiválon. Amikor a hangverseny műsorát (Mozart d-moll zongoraversenyét és Requiemjét) kitűzték, senki sem tudhatta, milyen tragikus és szívszorító aktualitást adnak majd az aznapi New York-i események a Gyászmise előadásának.

A Vásáry Tamás által játszott-vezényelt zongoraversenyt akkor nem követte ráadás, a Requiem után sem szólt a taps – a közönség, a közreműködő szólisták és a Rádió együttesei némán, állva emlékeztek az áldozatokra, miközben még alig tudhattak valamit a történtek részleteiről.

Szerencsére idei hangversenyüket semmi nem árnyékolta be: Chopin Andante spianato és Nagy polonéz cimű műve, majd f-moll zongoraversenye Meranóban is olyan szíves fogadtatásban részesült, mint néhány héttel korábban a Garda-tónál rendezett koncerten. A közönség tapsait Vásáry Tamás Beethoven közkedvelt „Holdfény” szonátájával köszönte meg. A szünet után Schumann I. „Tavaszi” szimfóniája hangzott el. A világ vezető zenekarait és karmestereit, hangszeres szólistáit évről évre a meranói Kursaalban köszöntő, igényes közönség lelkes tapsát Brahms VI. és V. Magyar táncával hálálta meg az együttes.

Még szinte haza sem érkeztek a muzsikusok, máris egy másik rangos külföldi feladat, egy prágai fellépés várja őket. A Rudolfinum közönsége a Prágai Ősz keretében Liszt és Bartók műveit hallhatja szeptember 22-én. A hangverseny első részében Liszt Tassójának „Trionfo” tétele és Mikhail Rudy szólójával az A-dúr zongoraverseny, a szünet után pedig A kékszakállú herceg vára hangzik el. A szerző halálának közelgő 60. évfordulójára emlékező előadás szólistái Németh Judit és Polgár László. Legutóbb 2003-ban, Spanyolországban turnézott a két énekessel a Rádiózenekar; akkor Vásáry Tamás vezényelt, most Fischer Ádám lesz az est karmestere, aki a 2005-06-os szezon kezdete óta a zenekar első vendégkarmestere. Ebbéli minőségében ez lesz az első koncertje a Rádiózenekarral.

404fa114-9717-4154-b573-e52365df1915

Fischer Ádám és a Rádiózenekar előadásában a magyar közönség is élvezheti a különleges hangverseny egyik darabját szeptember 26-án a Filharmónia Mesterbérlet-sorozatának nyitó előadásaképpen a Művészetek Palotájában. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara hangversenyén közreműködik: Németh Judit, Polgár László (ének) és Ránki Dezső (zongora). A műsoron Bartók 3. zongoraversenye és A kékszakállú herceg vára szerepel. Szeptember 29-én egy másik Bartók mű, A csodálatos mandarin-szvit csendül fel a Zeneakadémia Nagytermében Ligeti György Lontano című művével és Mahler I. „A titán” szimfóniájával egy estén – szintén Fischer Ádám és a Rádiózenekar tolmácsolásában.