Eleonóra

Letisztult andalúziai flamenco zene Paco De Luciától

2005.09.20. 00:00

Programkereső

Immár nemcsak az album ismeretében, hanem hétfői koncertet hallva is kijelenthetjük, megérte majd hat évet várni a flamenco gitár virtúza Paco De Lucia új, Cositas Buenas című lemezére. A koncertet nagy hiba lett volna kihagyni a világklasszis rajongóinak, mert Paco De Lucia járt már nálunk ugyan, flamenco műsorral viszont még nem ajándékozta meg a magyar közönségét.

A gitárvirtuóz szóló számmal lépett a színpadra, mellőzve minden show-elemet, és frontembereskedést, kizárólag hangszerével szólította meg a publikumot, még a világsztároktól szokásos "hello budapeszt" is elmaradt. Persze mindez nem is volt lényeges, hiszen a zenekritikusok által minden idők egyik legjobb flamenco albumának titulált tavalyi lemezének anyagát akartuk hallani tőle. A flamencót megspékelve egy kis rumbával és tangóval.

A vérpezsdítő muzsika még azért is kárpótolta a közönséget, hogy a szünet előtt alig láttuk, hogy a flamenco gitár jelenkori mesterén kívül kiváló zenészek állnak a színpadon. Ha a fénytechnikáról kicsit meg is feledkeztek a hangosítás szerencsére kárpótolt bennünket. Paco De Lucia és zenekarának tagjai - El Pirana, ütőhangszerek, Nino Josele, gitár Alain Perez basszus, La Tana, Montse Cortes és Duquende ének, valamint Antonio Serrano, harmonia - akik a flamenco legismertebb előadói közül valók, fantasztikus koncertet adtak, a régi slágerek helyett a programot főként a Cositas Buenasra építették. A repertoár nagy sikert aratott, nemcsak a virtuóz gitárjáték, hanem a legalább annyira technikás ének egyaránt elbűvölta a hallgatóságot.

Az andalúziai flamenco-zene modern korszakát bemutató fergeteges produkciót adott elő Paco De Lucia csapata, aki a hallgatóságból a koncert után betette a lejátszójába a 2004-es stúdióalbumot nyugtázhatta, a bulin is ugyanolyan letisztult muzsika csendült fel, mint a lemezen. A flamenco-show végén ki is mutatta szeretetét is tetszését a közönség, a rajongók állva tapsolták a mestert és zenekarát, amíg a ráadással újra színpadra lépte a muzsikusok.