Gerzson

Bipolar − a német-magyar kulturális együttműködésért

2005.09.23. 00:00

Programkereső

A Bipolar együttműködés célja, hogy 2006-2007-ben közös projektek támogatásával új lendületet adjon a német-magyar kulturális kapcsolatoknak. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány kezdeményezése. Az együttműködések támogatására mintegy kétmilló euró áll rendelkezésére.
04a0ade1-f6f8-4bfd-a754-7fe000e72d31

Noha Magyarország és Németország között mára figyelemreméltó kulturális cserekapcsolat alakult ki, ez többnyire csak az adott ország saját művészetének és kultúrájának a másik országban való bemutatását jelenti. A Bipolar ezért most felhívja a német és magyar kultúra résztvevőit: egyesületeket, szervezeteket és intézményeket, hogy dolgozzanak ki és nyújtsanak be közös terveket.

A Bipolar olyan kortárs művészeti, kulturális és civil társadalmi projekteknek nyújt támogatást, amelyek megvalósításáért minden esetben két szervezet – egy magyarországi és egy németországi – közösen pályázik. A Bipolar elsősorban olyan újító művészeti együttműködéseket és társadalmilag elkötelezett kulturális projekteket részesít támogatásban, amelyek a program futamidején túlmutató, hosszútávú együttműködés lehetőségét is magukban rejtik. A Bipolar megkülönböztetett érdeklődéssel várja a fővárosokon és vonzáskörzetükön kívül működő szervezetek pályázatait.

A Bipolar ösztönözni kívánja az átfogó társadalmi problémák kultúrába való beemelését. A program keretében három kiemelt témakört hirdetnek meg:
1. Az utópia jövője – Vannak-e az utópikus gondolkodásnak újabb forrásai és inspiráló mozzanatai?
2. Kollektív emlékezet és az emlékezés kultúrája – Vannak-e a szélsőséges történelmi tapasztalaton túlmutató közös, továbbadandó történetek?
3. A normalitás utáni vágy – Az utóbbi évtizedekben a nem szűnő változások a megszokott, a normális utáni vágyat is gerjesztik. Milyen képet mutat ma a normalitás?

A felsorolt témakörök ajánló jellegűek. A szakmai zsűri a kiválasztás során más projektjavaslatokat is figyelembe vesz, amennyiben azok összeegyeztethetőek a Bipolar céljaival. A német-magyar szakmai zsűri a támogatandó projektterveket elsősorban azok tartalmi színvonala,újszerűsége és az együttműködés hosszú távú perspektívája alapján választja ki. Emellett arra törekszik,hogy a kiválasztott projektek a művészeti és kulturális formák sokféleségét képviseljék, és általuk a két ország számos régiója megjelenjen a programban. A támogatási alapelvek és a pályázati adatlapok szeptember 22-től letölthetők az alábbi honlapról.

A Bipolar szakmai zsűrijének tagjai:
- Dr. Andreas Broeckmann fesztiváligazgató, transmediale Berlin
- Eötvös Péter zeneszerző és karmester, Budapest
- Hegyi Dóra kurátor, Ludwig Múzeum, Budapest
- Prof. Jean-Baptiste Joly, igazgató, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart
- Dr. Karsai László történész, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem
- Kathrin Tiedemann intendáns, Forum Freies Theater, Düsseldorf
- Wessely Anna szociológus, tanszékvezető egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem
- Hortensia Völckers, a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány művészeti vezetője

További információ: Máté Péter (tanácsadó), Csaba Enikő (tanácsadó asszisztens), tel.: (30) 439-9321.