Gertrúd, Patrik

New Yorkban is hallható lesz a Virrasztás koncert

2005.09.25. 00:00

Programkereső

Az óceánon túl, a New York-i Angel Oransanz Alapítvány művészeti központjában összegyűlő közönség is élvezheti vasárnap műholdas közvetítéssel a Virrasztás koncertet, amelyet Bartók Béla halála 60. évfordulójának előestéjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad Kocsis Zoltán vezényletével a zeneszerző műveiből a Művészetek Palotájában.

A New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében és a Duna TV közreműködésével a koncertet élőben láthatják és hallhatják egy használaton kívüli régi zsinagógában, amely kulturális rendezvényeknek ad otthont. A helyi - keleti parti - idő szerint 18 órakor kezdődő hangverseny-közvetítést egyedi fényinstallációval és Bartókról készült archív filmfelvételekkel egészítik ki.

Az esemény évadnyitó rendezvénye az Orsós László Jakab igazgató vezette New York-i Magyar Kulturális Intézetnek, amelynek hamarosan új és saját otthona lesz a dél-manhattani Sohóban, a Hudson parti metropolisz művészeti és szórakozó negyedében. A 470 négyzetméteres osztatlan terű egykori ipari csarnokon az utolsó simításokat végzik. A hivatalos megnyitó október 5-én lesz a magyar származású Sylvia Plachy fotóművész - Önarckép hazatérő tehenekkel - című albumának képeiből rendezett kiállítással.