Emőke

Zenés színház – zeneszerzők életéről

2005.09.26. 00:00

Programkereső

Különleges programsorozatnak ad otthont idén ősszel és télen a Nádor terem. Háromszor három zenés színházi előadás keretében olyan produkciókat láthat a közönség, amelyek központi alakjai kivétel nélkül komponisták: Franz Schubert, Erik Satie, illetve a XVII. században élt francia zeneszerző és csembalista, Elisabeth Jacquet De La Guerre.

Notturno
A Notturno című produkció anyagát Elek Szilvia zeneszerző, zongora- és csembalóművész állította össze Franz Schubert kiadott leveleiből, naplórészleteiből, verseiből oly módon, hogy azokból, valamint a hozzájuk időben és tartalmi szempontból is kapcsolódó zenékből feleleveníthető legyen a komponista élete. A zenei betétek között dalok, valamint zongora- és kamaraművek szerepelnek. A szövegeket előadja Greifenstein János, a Merlin színház színművésze. A további közreműködők: Elek Szilvia (zongora), Szigetvári Dávid (ének), Paulik László, Rácz Erzsébet (hegedű), Posvanecz Éva (mélyhegedű), Kántor Balázs (gordonka). Az előadás október 7-én, 8-án és 9-én lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

Mámor, menüett
Elisabeth Jaquet De La Guerre csembalista és zeneszerző az 1600-as évek vége felé született, s nagyjából hatvannyolc éves korában hunyt el. Életútjáról nagyon keveset tudni. Visszaemlékezések szerint a Napkirály udvarának körülrajongott sztárja volt, ahová csodagyerekként került. Később férjez ment, de öregkorára egyedül maradt. A korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy rengeteget komponált, de nagyon kevés műve maradt fenn.

Elek Szilvia, aki pár éve lemezre vette Elisabeth Jaquet De La Guerre műveit, a kortársak feljegyzéseiből és saját fantáziájából merítve drámát írt a XVII. századi művész életéből, amelyet De La Guerre és kortársai kompozíciói szinesítenek. A Mámor, menüett szereplői: Závory Andrea (színművésznő), Ruszina Szabolcs (színművész), Elek Szilvia (csembaló). Rendező: Radó Denise. Az előadás november 11-én, 12-én és 13-án lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

4f73ee57-2540-4005-9f42-91ff6047a149

"Fiatalon jöttem erre az öreg világra"
Ez a "kávéházi zenés játék" a különc, extravagáns, francia komponista, Erik Satie (1866–1925) írásaiból, szösszeneteiből, valamint vidám és szomorú, groteszk és polgárpukkasztó zenéiből áll. A Nádor terem mellett lévő Thonett kávézó ideális helyszínt nyújt majd az előadásnak, amely Budapesten, Nagykovácsiban és Szegeden több alkalommal is nagy sikert aratott. A szcenírozott előadást szerkesztette, szövegét fordította és színpadra állította: Elek Szilvia. Szereplők: Oberfrank Pál (Satie), Szigetvári Dávid (Pincér, ének), Elek Szilvia (zongora). Rendező: Oberfrank Pál. A produkció január 13-án, 14-én és 15-én lesz látható 19:00 órától.