Gerzson

Koncertközpont épül Liszt szülőháza mellett

2005.09.27. 00:00

Programkereső

Új és a maga nemében egyedülálló kulturális projekt indult az osztrák határ túloldalán: a közép-burgenlandi Doborjánban (Raiding) található Liszt Ferenc szülőháza, amelynek kertjében modern hangversenycsarnok alapkövét helyezték el a közelmúltban.

Az itt épülő koncertterem a nemzetközi Liszt Ferenc Alapítvány központja, valamint a világon az első számú Liszt-fesztivál helyszíne lesz.

Korának legünnepeltebb zongoristájáról és zeneszerzőjéről, a “hírhedett zenészről” elnevezett koncertterem mintegy 600 férőhelyes. Ez lesz a Kempe Thill által megálmodott épület szíve-lelke. A holland építész a megbízatást egy nemzetközi versenypályázaton nyerte el, amelyen 11 ország 150 képviselője indult.

A fehér falak, az üvegfelületek és a faelemek harmóniája egyszerű, mégis előkelő stílust kölcsönöz az épületnek, amelyet hivatalosan Liszt 195. születésnapja alkalmából, 2006. október elején avatnak fel, s ennek méltó keretet nyújt majd a Liszt Ferenc Fesztivál. A művészeti vezető feladatát Walter Reicher, a kismartoni (Eisenstadt) Haydn Ünnepi Játékok intendánsa vállalta magára.