Benedek

"Botrány Eszterházán"

2005.09.29. 00:00

Programkereső

Ezt a címet viseli az az alábbiakban általunk teljes terjedelmében közölt levél, amelyet a fertődi Esterházy-kastély koncertjeit szervező Strém Kft. juttatott el szerkesztőségünknek. A levelet mintegy húsz notabilitás, köztük Csengery Adrienne, Esterházy Péter, Kertész Imre, Vámos Tibor és Vitányi Iván jegyzi.
4e6dc702-9cb5-4154-94e8-ccf831870cda

"Vannak ünnepei a magyar kultúrának, és vannak helyek, ahová boldogan zarándokolnak mindazok, akiknek fontosak az emberi szellem kincsei – különösen akkor, ha az igazat és szépet az alkotói géniusz gyönyörű emlékhelyén ünnepelhetjük.

Ünnepre készültünk, amikor Eszterházára jöttünk, hogy a kastély dísztermében Schiff Andrásnak és barátainak Haydn-koncertjeit meghallgassuk. Több százan készültünk erre, sokan külföldről látogattak ide, csak Londonból közel százan. Az ünnepet azonban valakik el akarták rontani. Először arról hallottunk, hogy a kastély dísztermének restaurálási állványzatát nem fogják lebontani, és a fesztivál elmarad. A kulturális miniszter közbelépett, és az állványzat két nap alatt eltűnt. Igazán az első koncert napján döbbentünk meg, amikor megtudtuk, hogy a kastély kezelői statikai okokra hivatkozva a korábban szokásos kétszáz szék közül százat kivitettek a díszteremből. A közönség fele a szomszédos terembe szorult. Az ötnapos fesztivált a művészek mentették meg: kárpótolták a kiszorított közönséget, és a műsor nagy részét nekik még egyszer eljátszották.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megnevezhessük azokat a személyeket, akik miatt előállhatott ez a helyzet. Azt azonban tudjuk, hogy valaki – az ország hírnevével sem törődve – súlyos felelőtlenséggel veszélyeztetett egy kivételes ünnepet.

Kérjük a történtek kivizsgálását, és a közvélemény tájékoztatását!

Fertőd-Eszterháza, 2005. szeptember 24."