Edina

Jótékonysági Mozart Ünnep

2005.10.05. 00:00

Programkereső

A United Way Magyarország jótékonysági koncertet szervez neves művészek részvételével és támogatásával, Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából október 12-én a Művészetek Palotájában. A rendezvény bevételéből a szervezet saját programjain túl a Bátor Tábor Alapítvány működését kívánja támogatni.
3f371192-8f55-49dc-bbcb-9d039ef950aa

A Bátor Tábor Alapítvány országos szintű programot valósít meg krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik számára. Egy rendhagyó élményterápiáról van szó, mely a gyermekek gyógyulását, társadalmi visszailleszkedését segíti, és az önmagukba vetett hitet erősíti intenzív élményterápia alkalmazásával, nyári gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi családi táborok, valamint évközi programok formájában.

A rendezvényt ingyenes fellépésével és közreműködésével támogatja Kelemen Barnabás hegedűművész, Kokas Katalin hegedűművész és brácsaművész, az Erkel Ferenc Kamarazenekar, Áldor Lili művészeti vezető, Lesták Bedő Eszter koncertmester és Balázsy Panna műsorvezető.

Kelemen Barnabás a világ számos rangos fesztiválján és koncerttermében játszik híres zenekarokkal. A jövő évadban többek között az amszterdami Concertgebow, a Londoni Wigmore Hall és a híres New York-i Carnegie Hall Nagytermében hallhatja a közönség. Repertoárja átfogó képet ad mind a szóló-, mind a kamarairodalomból, valamint átível a korabarokktól napjaink zenéjéig. Nevéhez fűződik többek között Ligeti, Schnittke és Kurtág több művének magyarországi, illetve ősbemutatója is. Kelemen Barnabást 2001-ben Végh Sándor-díjjal, 2003-ban Liszt- és Rózsavölgyi-díjjal jutalmazták. 2003 októberében átvehette a francia Diapason D'or-Díjat, majd a Gramophon 2003-ban az év klasszikus zenészének választotta.

Kelemen Barnabás partnereként Kokas Katalin első díjat nyert a semmeringi Bartók- és Martinu-versenyen. Játszott a sevillai világkiállításon, koncertezett Delftben, Párizsban, Bécsben, New Yorkban, Angliában és Dél-Afrikában, fellépett a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, és olyan neves művészek, zenekarok partnere volt, mint Perényi Miklós vagy Philipp Cassard, a Chilingirian Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kassai, a Pozsonyi vagy a Krakkói Szimfonikusok.

Az október 12-ei jótékonysági esten a következő művek hangzanak el: Haydn: L’ infedelta delusa – nyitány; Mozart: D-dúr hegedűverseny, K 218; D-dúr hegedűverseny, K 211; C-dúr concertone, K 190, valamint Haydn: C-dúr „Il Distratto” szimfónia.